Odložen početak suđenja u slučaju „Jovanjica 2”

Odložen početak suđenja u slučaju „Jovanjica 2”

Foto: MUP/BIA/ VOA

Advokati trojice optuženih u slučaju „Jovanjica 2“ nisu se danas pojavili u sudu na pripremnom ročištu pa je početak suđenja odložen za kraj meseca. U ovom postupku optuženi su pripadnici policije, Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i Vojnoobaveštajne agencije (VOA) za koje tužilaštvo tvrdi da su štitili optuženog narko-bosa Predraga Koluviju i plantažu marihuane na imanju njegove firme „Jovanjica“.

Piše: Jelena Radivojević

Početak suđenja u slučaju koji se kolokvijalno zove „Jovanjica 2“, a u kome su policajci i bezbednjaci optuženi da su štitili Predraga Koluviju i plantažu marihuane na imanju „Jovanjice“, odložen je danas jer se advokati trojice optuženih nisu pojavili u sudu u Ustaničkoj ulici. Koluviji se već sudi zbog gajenja 1,6 tona marihuane na „Jovanjici“. 

Predmet će voditi sudija Zoran Ganić koji već sudi u predmetu „Jovanjica 1“, a odluku o eventualnom spajanju ova dva predmeta Ganić će, kako je najavio, sa kolegama iz sudskog veća doneti nakon što se održi pripremno ročište.

U novembru prošle godine tužilaštvo je optužilo policajce, pripadnike Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i Vojnoobaveštajne agencije (VOA) da su Predragu Koluviji, većinskom vlasniku firme „Jovanjica“, pružali bezbednosnu i logističku podršku oko imanja u Staroj Pazovi, na kome je proizvedeno više od tone marihuane. Koluviji su dostavljali poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, specijalne policijske tablice, kao i lažno rešenje da je potpukovnik VOA-e, piše u optužnici.

Jedan od ključnih dokaza tužilaštva su poruke koje su optuženi slali jedni drugima preko specijalno napravljene tajne aplikacije „Razgovor“, u okviru koje su napravili čet-grupu „Savet za bezbednost“. Razgovori koji su citirani u optužnici pokazuju kako su se optuženi dogovarali ko će kada da dežura i čuva imanje, ali i kako da utiču na saradnika koji je uhapšen sa oko 30 kilograma marihuane, za koju tužilaštvo tvrdi da „potiče sa ’Jovanjice’“. Njihov zadatak bio je i da osmisle kako da utiču na medije da se vest o hapšenju Koluvije u novembru 2019. godine ne proširi.

„Mediji su sada najvažniji, da ne ode (vest o hapšenju). Vojne službe i BIA mogu da stopiraju medije”, napisao je tada u grupi optuženi policajac Radovan Bojović.

Istraga tužilaštva ipak deluje da nije išla do kraja – iako je istraga oko specijalnih policijskih tablica koje su obezbeđene Koluviji vodila do bivše sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, ona nikada nije pozvana da ovo objasni. Detalje o tome kako su pripadnici bezbednosnih službi pomagali Koluviji pročitajte ovde.

Koluviji i devetorici njegovih saradnika – radnika sa imanja „Jovanjice“  u Staroj Pazovi, sudi se u drugom postupku zbog sumnje da su uzgajili 1,6 tona marihuane. Svi su negirali krivicu. Sve vesti sa tog suđenja pročitajte ovde.

Comments are closed.