Odložen početak suđenja u slučaju „Havana“

Odložen početak suđenja u slučaju „Havana“

Havana (foto: foto: havana-gambling.com)

Suđenje žandarmu Vojislavu Kostiću i Daliboru Đoriću po optužbama za iznudu novca trebalo je danas da počne ispočetka pošto je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu kojom su bili osuđeni na po tri godine zatvora. U ovom postupku sudilo se i poznatom beogradskom kriminalcu Vladimiru Popoviću Popu koji je ubijen pre donošenja presude. 

Piše: Jelena Radivojević

Saša Milovanović, advokat optuženog Đorića, obavestio je sud da njegov branjenik nije primio poziv za suđenje i da se sutra vraća sa porodičnog putovanja. 

„Nisam ni ja znao, znate da sam juče svratio do vas sudija“, rekao je i naglasio da će se Đorić ubuduće uredno odazivati pozivima suda.

Na sud nisu došli ni oštećeni Miloš Rilak i Zoran Topalović, od kojih su Kostić i Đorić, kako piše u optužnici, pokušali da iznude novac.

Milovanović je upitao sudiju da li će u ponovljenom postupku raditi nešto „novo i spektakularno“, na šta je sudija Slavica Nikolić rekla da sve zavisi od ambicija advokata, da sud nema ništa naročito u planu. Suđenje je potom odložila za početak aprila. 

Kostić i Đorić optuženi su da su krajem 2016. godine pokušali da iznude 110.000 evra od dvojice vlasnika radnje za prodaju mobilnih telefona – Zorana Topalovića i Miloša Rilaka, zbog čega su ih pretukli u klubu „Havana“ u hotelu „Slavija“ u Beogradu. 

Odbrana je sve vreme tvrdila da je dug zaista i postojao i da nije bila reč o iznudi. 

Oštećeni Topalović je najpre tvrdio da je optuženima dugovao oko 4.500 evra, ali je kasnije promenio iskaz i rekao da je moguće da je dug ipak iznosio i 110.000 evra – onoliko koliko su, kako tužilaštvo tvrdi, optuženi pokušali zapravo da iznude. Rilak je, sa druge strane, tokom suđenja tvrdio da nije imao veze sa dugom. 

Sudija je tokom postupka utvrdila da nije bilo iznude, pa ih je osudila za blaže krivično delo – prinudu – jer nije mogla da utvrdi da li je dug zaista postojao ili ne. Izrekla im je trogodišnje zatvorske kazne. 

Presudu koju je Nikolić donela krajem 2018. godine, međutim, poništio je Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi jer je sudija Nikolić napravila dve greške. 

Kao jednu od grešaka Apelacioni sud navodi to što je Nikolić utvrdila da su Đorić i Kostić namerno prebili dvojicu muškaraca da bi im na silu uzeli 110.000 evra, ali ih je osudila po članu zakona koji podrazumeva da su ih povredili bez namere.

Ona je pogrešila i u tome što u presudi spominje transkripte prisluškivanih razgovora optuženih iako nisu ni bili dokaz na sudu.

U prvom postupku bio je optužen i Vladimir Popović zvani Pop, inače vlasnik „Havane“, ali je on ubijen dvadesetak dana pre donošenja presude. Ubijeni Popović bio je dobar prijatelj Filipa Koraća, koji je jedan od ključnih ljudi čuvenog kriminalca Luke Bojovića. Više o Koraću pročitajte u posebnoj priči.

Optuženi su bliski škaljarskom kriminalnom klanu. Brat žandarma Kostića, Zvonimir, jedan je od desetorice uhapšenih u beogradskom restoranu „Durmitor“ u junu 2017. godine koje je policija označila kao članove škaljarskog klana. U tom slučaju optužen je kum Vojislava Kostića – Miloš Nilović.

Škaljarski klan bavi se međunarodnim švercom droge i u sukobu je sa kavačkim klanom, takođe iz Kotora. U poslednjih nekoliko godina u ovim obračunima ubijeno je više od četrdeset članova obe grupe.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju.

Comments are closed.