Odložen početak ponovljenog suđenja Šariću

Odložen početak ponovljenog suđenja Šariću

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Suđenje Darku Šariću i njegovoj grupi za međunarodni šverc 5.7 tona kokaina trebalo je danas da počne ispočetka zbog promene člana sudskog veća. Ono je, međutim, odloženo, jer se nije pojavio jedan od advokata.

Piše: Milica Vojinović

Predsednik sudskog veća Siniša Petrović kazao je da mu je pred početak današnjeg suđenja od advokata Marka Kljajevića, koji brani optuženog Gorana Sokovića, stiglo obaveštenje da neće moći da prisustvuje ročištu jer se iznenadno razboleo.

Kljajevića danas nije želeo da menja kolega Dragan Plazinić iako ima punomoćje za to. Plazinić je istakao da, s obzirom da suđenje počinje ispočetka, kolegi Kljajeviću sledi uvodna reč, pa on ne želi da ga zameni.

Sudija Petrović saglasio se sa Plazinićem i rekao da se prema zakonu zbog promene člana veća, mora doneti rešenje kojim suđenje počinje ispočetka. On je kazao da je sledeće u postupku čitanje optužnice i iznošenje odbrane optuženih, ali o daljem planu rada i tome da li će se svi dokazi ponovo izvoditi, nije želeo danas da govori.

Suđenje počinje ispočetka jer je novim godišnjim rasporedom predsednik suda Aleksandar Stepanović sudiju Aleksandra Trešnjeva, člana ovog veća, vratio u krivično odeljenje, o čemu je KRIK ranije pisao.

Viši sud je nakon našeg teksta o premeštaju sudije Trešnjeva reagovao saopštenjem u kome je naveo da postoji mogućnost da se isti dokazi ne pregledaju ponovo što bi trebalo da spreči odugovlačenje postupka.

Nova članica sudskog veća u postupku protiv Darka Šarića je Svetlana Aleksić, koja je do sada sudila u krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu. Ona je bila sudija na suđenju žandarmima za napad na brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i u postupku u vezi sa pokušajem ubistva biznismena Milana Beka.

Ponavljanje postupka i česta odlaganja

Suđenje Šariću za šverc kokaina traje više od sedam godina, a već je vraćano na početak – zbog promene sudija iz veća, kao i zbog ukidanja prvostepene presude kojom je Šarić osuđen na 20 godina zatvora.

Prethodni put suđenje je iznova počelo u septembru 2016. godine i iako je bilo najavljeno da će ponovljeni postupak trajati kraće i da se neće ponovo izvoditi svi dokazi, to se nije dogodilo. Prošlo suđenje obeležila su i brojna odlaganja – broj odloženih ročišta premašio je broj onih koja su održana. Tužilaštvo je iznelo stav da je reč o namernim opstrukcijama da bi se Šarić pustio iz pritvora.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za šverc kokaina

Comments are closed.