Odgovor KRIK-a Redžoviću

Odgovor KRIK-a Redžoviću

Muamer Redžović, prvi čovek Agencije za privatizaciju, reagovao je danas povodom teksta koji su dnevne novine Kurir objavile pozivajući se na priču Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK. Priča je razotkrila poslovne veze Redžovićeve firme „Trgopromet“ i kompanije „Jedinstvo“ koja se nalazila u vlasništvu saradnika osuđenog narkobosa Darka Šarića.

Redžović je ponovio navode iz saopštenja koje je pre nekoliko dana medijima poslala Agencija za privatizaciju, protestujući zbog istog teksta.

Ni na koji način nisam učestvovao ni u kakvim poslovima s preduzećem „Jedinstvo“ iz Gajdobre, niti sam učestvovao u donošenju odluka rukovodstva „Trgoprometa“, niti sam bio predsednik nadzornog odbora tog preduzeća, kako se tvrdi u tekstu“, navodi Redžović u saopštenju.

Redžović kaže i da se u tekstu portala KRIK iznosi „niz neistina koje očigledno imaju za cilj da uruše moj ugled kao dugogodišnjeg uspešnog privrednika i profesora, kao i institucije u kojoj obavljam funkciju na koju me je imenovala Vlada“. On je dalje naveo da je „ovaj medijski napad usledio pošto je novo rukovodstvo stalo na put nezakonitim radnjama“, kao i da mu smeštaju „interesne grupe“.

Redžović je ovo saopštenje uputio medijima koji su prenosili delove našeg istraživanja, ali nije poslao i redakciji KRIK-a.

Napominjemo da je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK neprofitna organizacija koja ne zastupa ničije interese i ne sprovodi medijske napade. KRIK se bavi otkrivanjem korupcije i kriminalnih veza sa ciljem da građanima predoči ono što pojedinci i interesne grupe nastoje da sakriju, kao i da ukaže na potencijalne zloupotrebe vršilaca javnih funkcija.

Dokumentacija koju su sakupili novinari KRIK-a, a može se pogledati na sajtu, potvrđuje sve što je ranije napisano u tekstu. Podsećamo da je Redžović jedan od akcionara kraljevačke firme „Trgopromet“, kao i da je član nadzornog odbora ove kompanije.

Činjenica je i da je kompanija „Trgopromet“ u maju 2013. potpisala ugovor sa budvanskom kompanijom „Maestralturs“, u vlasništvu biznismena Blaža Dedića koji se sumnjiči da je saradnik Darka Šarića. Tim ugovorom kompanija „Trgopromet“ preuzela je oko 40 miliona dinara potraživanja prema preduzeću „Jedinstvo“ iz Gajdobre. Vlasništvo „Jedinstva“ država je zamrzla 2010. godine jer je ova kompanija, kako se navodi u optužnici, korišćena za pranje novca narko grupe.

U žalbi Tužilaštva za organizovani kriminal koja je u avgustu 2014. godine upućena Višem sudu zahteva se da se spreči prenos potraživanja između „Trgoprometa“ i Dedića. Ovaj posao Tužilaštvo je označilo kao pokušaj Šarićevih saradnika da zaustave državu da trajno oduzme preduzeće „Jedinstvo“.

Redžović je novinarima KRIK-a rekao da ne zna ništa o poslovanju kompanije u kojoj poseduje akcije. Rekao je i da je mimo svog znanja postavljen u nadzorni odbor. Njegove citate objavili smo u tekstu.

Redakcija KRIK-a

Comments are closed.