Odbrana na suđenju Šariću: Veštak „štelovao“ nalaz u korist tužilaštva

Odbrana na suđenju Šariću: Veštak „štelovao“ nalaz u korist tužilaštva

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Suđenje Darku Šariću i njegovoj grupi za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina proteklo je danas u ispitivanju veštaka za telekomunikacije Slobodana Jovičića i nastojanju advokata odbrane da diskredituju njegov nalaz. Jovičić je veštačio prisluškivane razgovore optuženih Darka Tošića i Nikole Dimitrijevića i utvrdio da je gotovo sigurno da se u ovim razgovorima čuje njihov glas.

Piše: Milica Vojinović

Razgovori koji su veštačeni na predlog tužioca Saše Ivanića dokazuju da su članovi grupe optuženog Tošića oslovljavali nadimkom „Šljivo“, što je on u svojoj odbrani ranije negirao, kao i da je sa optuženim Željkom Vujanovićem razmenjivao šifrovane poruke, tvrdi tužilaštvo.

Takođe, iz ovih razgovora, smatra tužilac, može da se zaključi da je optuženi Dimitrijević član Šarićeve grupe, kao i da je bio u kontaktu sa Vujanovićem – optuženim da je bio jedan od njenih organizatora.

Jovičić je upoređivao glasove Tošića i Dimitrijevića snimljene u sudnici sa onim iz prisluškivanih telefonskih razgovora i ustanovio da se sa „visokim stepenom verovatnoće“ može tvrditi da su razgovore vodila ova dvojica optuženih.

Odbrana, međutim, insistira da osobe čiji se glasovi čuju u ovim razgovorima nisu Tošić i Dimitrijević, pa su tokom celog današnjeg suđenja nastojali da ospore nalaz veštaka Jovičića, ali i da diskredituju njegov način rada.

„Nalaz veštaka je nejasan, neuverljiv i mimo pravila struke“, ocenio je Tošićev i Dimitrijevićev advokat Radoslav Baćović.

Advokati su najviše zamerali to što je, kako su rekli, nalaz zasnovan najviše na  subjektivnim procenama veštaka, ali i što je, kako tvrde, odao tajnu u ovom postupku, prepustivši svojoj koleginici da se bavi jednim delom analize.

Odbrana je zbog ovog veštačenja unajmila stručnog savetnika Milana Vojnovića, koji je, kao i veštak, saradnik Centra za unapređenje životnih aktivnosti. On je učestvovao u današnjem ispitivanju svedoka i komentarisanju njegovog nalaza.

Zamerke stručnog savetnika bile su slične kao one koje su izneli advokati. Veštaka je između ostalog, pitao da li zna gde se nalazi alat neophodan za korišćenje programa koje je veštak, kako je napisao u nalazu, koristio u analizi razgovora.

Na ovo veštak je, uz osmeh, odgovorio: „Kod Vas u ormanu u Centru za unapređenje životnih aktivnosti.“

Šarić: Tužilac utiče na sudsko veće
Optuženi Darko Šarić je danas ponovio kritike na račun tužioca Ivanića. Naime, on se opet požalio na to ga tužilac ne pita ništa, kao i da utče na sudsko veće preko medija.
Predsedavajući sudija Siniša Petrović demantovao je Šarićeve navode rekavši da članovi sudskog veća „na televiziji gledaju sport“.

Vojnović je zatim istakao da odgovorno tvrdi da veštak u analizi nije koristio ove programe, iako u svom nalazu tvrdi suprotno.

Advokati su ovo do kraja današnjeg suđenja koristili pokušavajući da diskredituju veštaka.

Zaključak primedbi advokata i njihovog stručnog savetnika bio je da je veštak, kako su rekli, štelovao rezultate svoje analize da bi ona odgovarala tvrdnjama tužilaštva.

„Generalno odbacujem ove primedbe, jer se sve tiču onoga što odbrani odgovara“, odgovorio im je veštak Jovičić.

Uloge Tošića i Dimitrijevića u švercu kokaina 

Optuženi čiji su identitet u spornim razgovorima proveravani veštačenjem, prema optužnici, su bili visokopozicionirani članovi Šarićeve grupe.

Kako piše u optužnici, Tošić je od septembra do oktobra 2009, kada je kod Montevidea u Urugvaju zaplenjeno dve tone droge sa jahte „Maui“,  prenosio naloge i uputstva nepoznatom članu grupe čiji je šifrovani nadimak „Kalipso“, a povratne informacije prenosio Šarićevom rođaku Željku Vujanoviću. Vujanović je sa teritorije Srbije te informacije dalje prosleđivao organizatorima grupe – Šariću i Goranu Sokoviću.

Nikola Dimitrijević bio je nadređen pripadnicima grupe u Brazilu gde je nabavljao kokain, kupovao i iznajmljivao kuće u kojima su čuvali drogu, a sve to po nalozima šefova grupe – Šarića, Vujanovića i Gorana Sokovića, tvrdi tužilaštvo.

Šariću i njegovoj grupi sudi se već osam godina zbog međunarodnog šverca 5,7 tona kokaina. Članovi grupe bili su pod istragom od 2008, a policija ih je prisluškivala i pratila njihovo kretanje.

Grupa je pohapšena u oktobru 2009. u akciji „Balkanski ratnik“. Upravo u tom periodu nastali su ovi snimci koji su značajni dokazi tužilaštva. Osim snimaka, za istragu i podizanje optužnica, bila su ključna i trojica svedoka saradnika koji su do detalja opisali šta je bilo čije zaduženje u okviru posla sa kokainom.

Čitajte sve vesti sa suđenja Šariću.

Comments are closed.