Odbrana kritikovala veštačenje u slučaju „Durmitor“

Odbrana kritikovala veštačenje u slučaju „Durmitor“

Hapšenje u „Durmitoru“ (foto: printskrin MUP)

Advokati Miloša Nilovića i Mitra Muratovića, uhapšenih u beogradskom restoranu „Durmitor“ kojima se sudi za nedozvoljeno posedovanje oružja, kritikovali su na današnjem suđenju veštačenje kojim je utvrđeno da se na spornim pištoljima nalazi DNK optuženih.

Piše: Milica Vojinović

Odbrani je zasmetao način na koji je DNK uzet sa dva pištolja pronađena prilikom hapšenja Nilovića i Muratovića. Veštakinja MUP-a Anđelka Vučetić Dragović objasnila je danas da je jednim brisom uzet uzorak sa celog pištolja, a drugim sa okvira i svih 14 metaka.

Kako je naveo stručni saradnik odbrane Oliver Stojković, zbog toga ne može da se utvrdi na kom delu pištolja je pronađen čiji DNK, niti da li su optuženi čiji je DNK pronađen, koristili pištolj.

Veštakinja je objasnila da je ovo uobičajena praksa, osim kada im iz policijske uprave naglase da je važno da se uzme uzorak sa određenog dela predmeta.

Stojković je od veštakinje pokušao da sazna i da li je utvrđeno na koji je način DNK optuženih dospeo na oružje s obzirom na to da odbrana tvrdi da Nilović nije bio u kontaktu sa pronađenim pištoljima.

Vučetić Dragović je, međutim, rekla da nije urađena analiza koja pokazuje da li je DNK na pištolj prešao putem znoja sa majice u koju su pištolji bili umotani, što odbrana ističe kao jednu od mogućnosti, ili na neki drugi način.

Na konstataciju Stojkovića da je forenzički tim veštačenje uradio kvalitetno, ali po pravilima službe, a ne struke, ona je kazala da je urađen zadatak koji su dobili od tužilaštva.

Suđenje počelo ispočetka, čeka se nova optužnica

Suđenje je danas počelo ispočetka jer je u međuvremenu predsednika sudskog veća zamenila sudija Ivana Ramić. Optuženi Nilović i Muratović izneli su ponovo svoje odbrane.

Tužiteljka Leposava Vujanović Porubović obavestila je danas prisutne da je početkom ove nedelje podigla još jednu optužnicu – protiv Mališe Vućića, takođe jednog od uhapšenih u „Durmitoru“.

Vućićev DNK naknadno je pronađen na zaplenjenom oružju, kako je veštakinja rekla na jednom od prethodnih ročišta. Optužnicu tek treba da potvrdi sud, nakon čega će postupak najverovatnije biti spojen sa ovim koji je u toku.

Podsetimo, Nilović i Muratović uhapšeni su sa još osam osoba u beogradskom restoranu „Durmitor“ u junu 2017. godine. Samo su njih dvojica optuženi zbog nezakonitog posedovanja dva pištolja koja su pronađena kod njih pri hapšenju.

Muratović je preuzeo krivicu za oba pištolja, rekavši, međutim, da ih je slučajno pronašao blizu „Parking servisa“ kod Brankovog mosta i planirao da ih odnese u policijsku stanicu baš tog dana kada je uhapšen.

To nije uradio pre nego što je došao u restoran „Durmitor“ na Novom Beogradu jer je, kako je rekao, bio gladan pa je odlučio da to učini posle ručka.

U „Durmitoru“ su se, prema Muratovićevim rečima, okupili zbog proslave povodom zaposlenja njihovog prijatelja Mališe Vućića.

Tužilaštvo tereti i Nilovića zbog njegovog DNK pronađenog na jednom od pištolja, kao i na okviru i mecima.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *