Odbrana Branka Lazarevića traži da se iz dokaza izuzmu prisluškivani razgovori

Odbrana Branka Lazarevića traži da se iz dokaza izuzmu prisluškivani razgovori

Branko Lazarević i Veran Zečar

Suđenje Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta Ivice Dačića, za odavanje službene tajne članovima Šarićeve grupe nastavljeno je u Specijalnom sudu uvodnim rečima advokata odbrane. Osim Lazarevića optuženi su Boris Gara, Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović.

Piše: Bojana Pavlović

Na početak suđenja čekalo se više od godinu dana. Suđenje je prvobitno trebalo da počne krajem 2014. Ročišta su, međutim, odlagana pet puta – zbog štrajka advokta, izostanka optuženih i brojnih zahteva odbrane za izuzeće sudija i tužilaca.

Prvo ročište, na kome je tužilac predstavio optužnicu, održano je tek u novembru prošle godine, da bi u decembru bilo odloženo i šesti put – zbog bolesti jednog od sudija. Danas su se o navodima optužnice izjašnjavali branioci optuženih.

Lazarevićev branilac Veran Zečar rekao je da će odbrana pokazati da Lazarević nije član nijedne kriminalne grupe, pa ni Šarićeve, i istakao da će dokazati da Lazarević nije odavao poverljive podatke i da za to ne postoje dokazi.

On je zatražio od suda da donese odluku u vezi sa tonskim zapisima prisluškivanih razgovora i istakao da se ovi snimci ne mogu koristiti na sudu jer su, kako kaže, nelegalno pribavljeni.

„Tonski zapisi nastali nadzorom Radovana Štrpca, sačinjeni su ozvučenjem svedoka Mileta Jerkovića koji je Štrpca podstrekavao na izvršenje krivičnog dela i nudio mu novac. Ozvučenje Jerkovića nije proizvod naredbe istražnog sudije, a naglašavam da ni posle šest godina mi ne znamo ko je to učinio“, istakao je Zečar.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić rekao je da su svi dokazi pribavljeni u skladu sa zakonom  – da je ispoštovan zakonski rok, da postoje naredbe sudija za „optičko i ambijelntalno snimanje“, kao i da su ove mere primenjivali pripadnici Ministratstva unutrašnjih poslova (MUP).

Uvodnu reč dali su i advokati ostalih optuženih.

Lazarević je optužen da je kao šef kabinet ministra unutrašnjih poslova tokom 2008. i 2009. godine dostavljao poverljive podatke biznismenu Rodoljubu Raduloviću i advokatu Radovanu Štrpcu, saradnicima narko-bosa Darka Šarića. Boris Gara, zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode UKP, optužen je da je dostavljao informacije Lazareviću.

„Radulović je od Lazarevića u više navrata tražio da mu proveri da li se protiv njega i Darka Šarića vodi pretkrivični postupak“, navodi tužilaštvo. Sastajali su se na različitim mestima u Beogradu – u Lazarevićevom kabinetu u Palati Srbija, kafiću „Zodijak“ na Senjaku, a čuli su se i telefonom.

Njihove sastanke skrivenim kamerama zabeležili su i agenti obaveštajne agencije. KRIK je te snimke objavio u septembru prošle godine što možete videti u posebnom tekstu.

Na snimcima se vidi da su sastanke sa Radulovićem, osim Branka Lazarevića, imali i drugi čelni ljudi MUP-a – Ivica Dačić, u to vreme ministar policije, Dačićev savetnik Ivica Tončev, kao i Lazarevićev zamenik Vanja Vukić.

Lazarević je jedini sa snimaka optužen za odavanje poverljivih informacija švercerima. Tužilaštvo se do danas nije oglasilo da li je vodilo istragu protiv Dačića i ostalih, kao i zbog čega nisu saslušani u vezi sa susretima sa Radulovićem.

Comments are closed.