Odbor Agencije: Izbor Sikimića „rešena stvar“

Odbor Agencije: Izbor Sikimića „rešena stvar“

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije naveo je da nije proveravao da li je novoizabrani direktor ove institucije Dragan Sikimić bio član Srpske napredne stranke, jer zakon to i ne propisuje. Odbor nije proveravao ni da ali je Sikimić bio član izborne komisije i donator vladajuće stranke. Za njih je, kako navode, izbor „rešena stvar“ i nemaju nameru da ga preispituju.

Piše: Bojana Pavlović

Odgovarajući na pitanja novinara o vezama Sikimića sa Srpskom naprednom strankom (SNS), odbor navodi da on ispunjava sve uslove konkursa, kao i da je na razgovoru negirao da je član neke političke partije.

„Kandidatu Draganu Sikimiću je, kao i svim drugim kandidatima, pre početka razgovora postavljeno pitanje: da li ste član neke političke stranke, i ako jeste, od kada, ne morate da navedete koje“, piše u saopštenju.

Na postavljeno pitanje, kako se navodi, on je odgovorio: „Nisam član, znam da je to eliminatorni uslov, ne bih se javljao da sam član“.

Jedan od zakonom propisanih uslova za direktora ove nezavisne državne institucije jeste, između ostalog, da on ne sme da bude član političke partije, međutim, odbor navodi da se ovaj uslov odnosi samo na trenutak kada kandidat konkuriše na mesto direktora.

„Članstvo u političkoj stranci kandidata koje bi prethodilo trenutku njegove prijave na konkurs nije pravno relevantna činjenica za mogućnost da jedno lice bude izabrano na mesto direktora Agencije, te se Odbor ovim pitanjem nije ni bavio.“

Osim ovim, Agencija se nije bavila ni pitanjem dve eventualne uplate kandidata u iznosu od po 40.000 dinara na račun SNS-a, kao ni njegovim eventualnim izborom 2017. godine za predsednika Izborne komisije Opštine Zemun na predlog vladajuće koalicije, piše dalje u saopštenju.

„Nijednu od ovih informacija kandidat Dragan Sikimić nije dostavio Odboru u svojoj biografiji prilikom podnošenja konkursne dokumentacije, niti su ove informacije Odboru bile poznate“, navodi odbor i podseća da nije istražni organ.

Odbor  ističe da, sve i da je bio upoznat sa ovim činjenicama, to ne bi uticalo na odluku jer nijedna od njih ne predstavlja „diskvalifikatornu okolnost“ pošto Sikimić u trenutku postavljenja nije bio član stranke.

Izbor direktora je „res iudicata“ odnosno „rešena stvar“, navodi odbor i dodaje da nema nameru da odluku dodatno preispituje.

Podsećamo, nakon što je Sikimić izabran za direktora u javnosti su se pojavile informacije o njegovim vezama sa SNS-om, kao i fotografije sa aktivistima ove stranke.

BIRN je objavio da je Sikimić imenovan za člana Radnog tela Republičke izborne komisije (RIK) u Zemunu na predlog Poslaničke grupe SNS-a. Na tviteru je objavljena informacija i da je on jedan od donatora predizborne kampanje SNS-a.

Odbor Agencije godinama nije radio u punom sastavu zbog čega nije postojao kvorum za izbor direktora. Krajem 2016. godine propao je izbor direktorke pošto se ispostavilo da je bila član Srpske napredne stranke.

Sredinom prošle godine Skupština Srbije ekspresno je izabrala četiri nova člana zbog čega se u javnosti spekulisalo da je to pokušaj vlasti da oslabi nezavisnost ove institucije. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

U septembru je za direktorku izabrana Majda Kršikapa koja je podnela ostavku dva meseca kasnije bez obrazloženja.

Comments are closed.