Odbijeni zahtevi za izuzeće sudija na suđenju Šariću

Odbijeni zahtevi za izuzeće sudija na suđenju Šariću

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Predsednik Apelacionog suda u Beogradu odbio je zahtev advokata za izuzeće sudskog veća i predsednika Višeg suda, saopšteno je danas na suđenju Darku Šariću i njegovoj grupi za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina. Advokati optuženih su podneli dva nova zahteva.

Piše: Milica Vojinović

Nakon što je predsedavajući sudija Siniša Petrović saopštio da je odbijen zahtev odbrane da se iz postupka izuzmu sudsko veće i predsednik Višeg suda, usledila je tridesetominutna pauza zbog tehničkih problema u sudnici. Sudija Petrović potom je najavio da će se preslušavati prisluškivani razgovori, ali do toga nije došlo zbog novih zahteva advokata.

Upravo to je jedan od razloga zbog čega ovo suđenje sporo odmiče. Umesto da se izvode dokazi, ročišta neretko prolaze u podnošenju predloga advokata optuženih. Poslednji put dokazi su izvođeni i komentarisani u oktobru ove godine, nakon čega su usledila odlaganja zbog predaje dvojice optuženih Šarićevih saradnika.

Današnje suđenje proteklo je u diskusiji advokata i tužioca o novim zahtevima.

Advokat Marko Janković od suda je tražio ono što su drugi advokati već više puta zahtevali – da se iz dokaza izbace prisluškivani razgovori.

Kao argumente je, između ostalog, naveo to što je njegov branjenik Petar Obradović bio prisluškivan kada se, kako tvrdi tužilaštvo, nalazio u Argentini i da se tada prisluškivao i njegov fiksni telefon u Srbiji.

„Ovi razgovori se ne mogu koristiti u postupku, pa ja predlažem njihovo izdvajanje“, rekao je Janković.

Sa njim nije bio saglasan tužilac Saša Ivanić. On je naveo da se krivično delo organizovanje kriminalne grupe dogodilo u Srbiji, pa je u istrazi primenjivan srpski zakon iako su osumnjičeni bili u inostranstvu.

Advokat Marko Kljajević imao je drugačiji zahtev. On je tražio od suda da obustavi ovaj postupak zbog „apsolutne zastarelosti.“ Kako je rekao, ukoliko se zakon menja u toku vršenja krivičnog dela trebalo bi primeniti onaj koji propisuje najblažu zatvorsku kaznu.

Tužilac Ivanić je, međutim, rekao da se u ovom slučaju primenjuje zakon koji važi kada je okončano vršenje krivičnog dela, što je u ovom slučaju bilo u oktobru 2009. kada je zaplenjena droga na jahti „Maui“.

„Predlažem da se ovi predlozi odbiju kao neosnovani“, zaključio je Ivanić.

Nakon još jedne tridesetominutne pauze koju je sudija Petrović odredio kako bi veće odlučilo o zahtevima advokata, rekao je da će odluka biti saopštena sutra.

„Sačekaćemo transkript sa današnjeg suđenja da ne bismo nešto prevideli“, rekao je Petrović i dodao da će se truditi da obrazloženje ne bude paušalno kao što je advokat Danilo Šarić ocenio njegovo  jučerašnje objašnjenje.

Darku Šariću i njegovoj grupi sudi se već više od sedam godina. Suđenje je počelo ispočetka u septembru prošle godine, nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom je Šarić kao organizator grupe osuđen na 20 godina zatvora.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za šverc kokaina.

 

Comments are closed.