Odbijen Popovićev zahtev za izuzeće zamenika predsednika suda

Odbijen Popovićev zahtev za izuzeće zamenika predsednika suda

Nenad Popović (foto printskrin)

Nenad Popović (foto printskrin)

Viši sud u Beogradu odbio je zahtev advokata ministra Nenada Popovića da se zamenik predsednika suda izuzme iz odlučivanja u predmetu koji Popović vodi protiv KRIK-a. Popović je četiri puta tužio KRIK tvrdeći da mu je naše istraživanje, objavljeno u sklopu „Rajskih papira“, nanelo duševni bol, međutim, nijednom se nije pojavio u sudu.

Piše: Jelena Radivojević

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović odbio je zahtev za izuzeće svog zamenika sudije Ivana Ilića koji su podneli advokati ministra Nenada Popovića. Advokati su zatražili da Ilić više ne odlučuje u jednom od postupaka koje Popović vodi protiv KRIK-a, nakon što je u istom odbio da zameni sudiju Snežanu Pantović.

Advokati Nenada Popovića, podsetimo, tražili su izuzeće sudije Snežane Pantović pošto je odbila Popovićev predlog da se zamrzne postupak koji se vodi protiv KRIK-a. Ona je tada podsetila njegove advokate da se Popović nijednom nije pojavio da svedoči i upozorila ih da ukoliko opet ne dođe na suđenje, neće biti saslušan – usled čega se tužba obično odbija.

U zahtevu za izuzeće sudije Popovićevi advokati su neistinito naveli da je ona novinarima KRIK-a davala izjave o postupku, te da je zbog toga pristrasna. KRIK je redovno izveštavao sa ovog suđenja, ali nam sudija nikada nije dala izjavu.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj tužio je KRIK četiri puta nakon tekstova objavljenih u okviru međunarodnog novinarskog istraživanja „Rajski papiri“. Novinari su otkrili da Popović poseduje ofšor firme, da mu je bogatstvo procenjeno na 100 miliona dolara, kao i da u Švajcarskoj ima prijavljeno boravište i plaća porez.

Ministar je svakom tužbom tražio naknadu od milion dinara za povredu ugleda i duševni bol, ali nijednom nije došao na suđenje kako bi dao iskaz. Popović je, nakon što su suđenja več počela, tražio da se svi postupci zamrznu sve dok je na ministarskom mestu, kako se suđenja ne bi tumačila kao pritisak na nezavisni medij.

Novinari nastavili da istražuju uprkos pritiscima

Uprkos tužbama, novinari KRIK-a nastavili su da istražuju Popovićeve poslove. Otkrili smo da je, dok je bio narodni poslanik, privatizovao i uništio fabriku „Minel Transformatori“ zbog čega su radnici podneli krivične prijave protiv njega.

Tužilaštvo, međutim, već sedam godina nije otvorilo istragu, uprkos insistiranju Agencije za borbu protiv korupcije da se slučaj reši.

Popović je u međuvremenu napredovao – funkciju narodnog poslanika zamenio je ministarskim mestom u Vladi Ane Brnabić.

Pročitajte priču o bogatstvu ministra Popovića.

Pročitajte priču o tome kako je Popović privatizovao i uništio „Minel Transformatore“.

Redakcija KRIK-a poziva čitaoce da individualnim donacijama pomognu dalje istraživanje kriminala i korupcije, kao i borbu novinara sa pritiscima. Svaka donacija je važna!

Comments are closed.