Odbačeno još dokaza protiv Lazarevića

Odbačeno još dokaza protiv Lazarevića

Sudije koje sude Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta Ivice Dačića, za odavanje službene tajne saradnicima narko-bosa Darka Šarića, odbacile su iz dokaza iskaz koji je Lazarević dao tužilaštvu tokom istrage 2014. Sud je krajem januara odbacio sve snimke prisluškivanih razgovora koji su takođe bili dokazi u ovom postupku.

Piše: Bojana Pavlović

Lazarevićevi advokati tražili su da se iskaz odbaci jer su Lazareviću tokom saslušanja puštani snimci razgovora za koje je sud krajem januara utvrdio da su nezakoniti.

Tužilac traži odluku Vrhovnog suda
Tužilac za organizovani kriminal Saša Ivanić zatražio je od Republičkog javnog tužioca da Vrhovnom kasacionom sudu podnese zahtev za zaštitu zakonitosti – da preispita odluke o odbacivanju dokaza.
Apelacioni sud je, po njegovim rečima, doneo dve različite odluke o istoj stvari.
U jednom slučaju, navodi Ivanić, Apelacioni sud je potvrdio odluku Višeg suda i odbacio snimke prisluškivanih razgovora iz dokaza, dok je u drugom slučaju poništio odluku o zapisnicima jer ju je doneo sudija Laušević, a ne veće.

„Lazarević je saslušavan, odnosno isleđivan, u policiji devet sati sa pauzama, a zatim i celu noć u tužilaštvu. Obmanjivan je da mu se predstavljaju zakoniti dokazi“, rekao je advokat Veran Zečar i naveo da je Lazarević dao iskaz uprkos njegovim upozorenjima da to ne čini.

Tužilac Saša Ivanić usprotivio se ovakvom zahtevu. Rekao je da je saslušanje sprovedeno po zakonu što potvrđuje i činjenica da je Lazarević nakon ispitivanja potpisao zapisnik o saslušanju.

Tročlano sudsko veće kojim predsedava Danko Laušević, međutim, prihvatilo je zahtev odbrane i donelo odluku da se odbace zapisnici sa Lazarevićevog, ali i saslušanja još dvojice optuženih – Borisa Gare i Radovana Štrpca.

„Okrivljenima su predočavani dokazi za koje je sad već utvrđeno da su nezakoniti i koji su preovlađujuće uticali na njihov iskaz“, obrazložio je sudija Laušević dodajući da su optuženi imali pravo da budu upoznati sa svim dokazima koji ih terete.

Sudija Laušević, koji je sudio i u aferi „kofer“, ranije je već odbacio ove zapisnike – samostalno, a ne u okviru veća zbog čega je Apelacioni sud tu odluku poništio.

Odbačeni i snimci razgovora

Ovo je drugi deo dokaza tužilaštva koji je odbačen.

Krajem januara, sud je odbacio i sve snimke prisluškivanih razgovora koji, po stavu tužilaštva, dokazuju da je Lazarević bliskim saradnicima narko-bosa Darka Šarića dostavljao poverljive informacije iz istrage protiv njih.

Dok je bio na mestu šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Lazarević je, navodi se optužnici, bio u komunikaciji sa Rodoljubom Radulovićem i Radovanom Štrpcem. U snimljenim razgovorima čuje se da im je Lazarević saopštavao šta preduzima policija – da su prisluškivani i da se protiv njih vodi postupak nakon čega su oni postali oprezniji i promenili način komunikacije.

Među odbačenim snimcima su i razgovori Radulovića i Ivice Dačića koji je tad bio ministar unutrašnjih poslova. U jednom slučaju Radulović razgovara sa Lazarevićem, deset minuta kasnije sa Dačićem, pa posle dva minuta i sa Šarićem.

Lazarević se u nekoliko navrata i susreo sa Radulovićem što su zabeležile kamere bezbednosnih službi. Sa Radulovićem se viđao i Dačić što se takođe vidi na snimcima koje je objavio KRIK.

Na suđenju Lazarević je negirao krivicu, ali i odbio da iznese odbranu. Naveo je da prvo želi da vidi koje dokaze će sud prihvatiti, pa će se braniti u skladu s tim. Uloga Dačića ostala je nepoznata jer u ovom postupku nije pozvan ni kao svedok.

Pošto je sud odbacio i snimke i zapisnike sa saslušanja, javnost neće imati prilike da sazna sadržinu ovih razgovora.

Optužnicu protiv Lazarevića i ostalu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem možete pogledati u našoj bazi dokumenata.

Pogledajte snimke sastanaka Dačića, Lazarevića i ostalih čelnika MUP-a sa Šarićevim saradnikom.

2 Comments

 1. Vuk kaže:

  „Krajem januara, sud je odbacio i sve snimke prisluškivanih razgovora koji, po stavu tužilaštva, dokazuju da je Lazarević bliskim saradnicima narko-bosa Darka Šarića dostavljao poverljive informacije iz istrage protiv njih.“

  POŠTOVANA BOJANA, NE POSTOJI APOSLUTNO NITI JEDAN SNIMAK PRISLUSKIVANIH RAZGOVORA KOJI „DOKAZUJE“ DA JE LAZAREVIC ODAVAO POVERLJIVE INFORMACIJE IZ ISTRAGE! NITI JEDAN JEDINI, POSTOJI SAMO KONSTRUKCIJA I CIATA SPEKULACIJA TUŽILAŠTVA DA SE TAKONSTO DESILO.

  „Dok je bio na mestu šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Lazarević je, navodi se optužnici, bio u komunikaciji sa Rodoljubom Radulovićem i Radovanom Štrpcem. U snimljenim razgovorima čuje se da im je Lazarević saopštavao šta preduzima policija – da su prisluškivani i da se protiv njih vodi postupak nakon čega su oni postali oprezniji i promenili način komunikacije.“

  NITI U JEDNOM SNIMLJENOM RAZGOVORU NE POSTOJI NITI JEDNA REČ DA LAZAREVIC SAOPŠTAVA ŠTA PREDUZIMA POLICIJA.

  Spekulacije, lažne konstrukcije pojedinaca iz policije i tužilaštva iza čega stoje razni politički i policijski motivi je jedino sto se može pročitati iz lažnog optuznog predloga. On svakako za citiranje nije. Citirajte malo briljantna izlaganja odredjenih branioca koja su raskrinkala postupajuceg tužioca Ivanica u njegovoj nameri da dezavuiše sud. Medije je uveliko dezavuisao.

  – See more at: https://www.krik.rs/odbaceno-jos-dokaza-protiv-lazarevica/#sthash.QRWFLhYB.dpuf

 2. Rastko Ilić kaže:

  Napredak je što ste objavili stručno mišljenje adv. Zečara, koje sasvim jasno opisuje kojim su se nelegalnim metodama pojedinci iz MUP-a služili u cilju de facto iznuđivanja iskaza u formi koja je zadovoljavala potrebe naručioca… Sve je ovde kristalno jasno a oni zbog toga svakako treba da odgovaraju pred Zakonom, pre ili kasnije. U naslovu se opet pominju „dokazi“, što je nerealna kvalifikacija običnih fantazmagorija tužilaštva. Ne može se dokazati izmišljeno i konstruisano, bar ne u realnosti… Srdačan pozdrav

STIGLA JE KRIK APLIKACIJA!

Požuri! Skini našu aplikaciju što pre i među prvima saznaj nova otkrića i vesti o kriminalu i korupciji!

Skini KRIK aplikaciju sa Google Play