Odbačena krivična prijava za zloupotrebu vojnog strelišta

Odbačena krivična prijava za zloupotrebu vojnog strelišta

Stanković, Vučković, Belivuk

Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu odbacilo je krivičnu prijavu Vojnog sindikata protiv brigadnog generala i potpukovnika zbog sumnje da su omogućili kriminalcima Aleksandru Stankoviću i Veljku Belivuku i njima bliskom žandarmu Nenadu Vučkoviću da koriste strelište i municiju Vojske Srbije, otkriva „Insajder“.

Piše: Milica Vojinović

Tužiteljka u ovom slučaju donela je odluku o odbacivanju krivične prijave prošle nedelje, a Vojni sindikat ima pravo da se žali.

Predistražni postupak tužilaštvo je vodilo više od 10 meseci, a novinarima KRIK-a je krajem decembra iz tužilaštva rečeno da im vojna policija još nije dostavila tražene informacije. Portparolka ovog tužilaštva rekla je tada da su vojnoj policiji slate urgencije, ali da o tome nema zapisa.

Na pitanje KRIK-a kada su informacije stigle, s obzirom na to da je prijava odbačena, portparolka je danas rekla da ne zna, da su „stigle u međuvremenu čim je koleginica donela takvu odluku.“

Vojni sindikat podneo je u ferbuaru prošle godine krivičnu prijavu zbog sumnje da je vođama navijačke grupe Partizana „Janjičari“ Aleksandru Stankoviću poznatijem kao Sale Mutavi i Veljku Belivuku poznatijem kao Velja Nevolja omogućeno da zajedno sa žandarmom Nenadom Vučkovićem koriste strelište, naoružanje i municiju Vojske Srbije.

Tada je navedeno da je tokom 2015. i 2016. godine falsifikovana službena evidencija i da su time brigadni general i potpukovnik nezakonito pribavili više od milion dinara. Njihova imena do danas nisu saopštena.

Ministarstvo odbrane izdalo je saopštenje dva dana nakon podnošenja krivične prijave i navelo da je pažljivom proverom utvrđeno da nije bilo zloupotrebe službenog položaja, niti protivzakonitog pribavljanja imovinske koristi. U saopštenju, međutim, nigde nije naglašeno da pomenuti ljudi iz kriminogene sredine nisu koristili vojno strelište.

Aleksandar Stanković ubijen je u oktobru prošle godine. Bio je osuđen na pet godina i deset meseci zatvora, međutim, kaznu nikada nije odslužio. KRIK je otkrio da mu je sud 12 puta odložio odlazak u zatvor zbog zdravstvenih problema, iako je Stanković bio redovno prisutan na utakmicama.

Belivuku se sudi zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Vlastimira Miloševića, čije telo je u februaru prošle godine pronađeno na šinama u Ulici kraljice Marije u Beogradu. On je ranije osuđivan zbog nanošenja teških telesnih povreda.

O bliskosti Stankovića i Belivuka sa žandarmom Vučkovićem svedoče fotografije koje su se u javnosti pojavile nedugo nakon Stankovićevog ubistva. Na njima se vidi da Vučković na tribini razgovara sa Stankovićem, smeje se i navija zajedno sa njim, grleći jednom rukom Belivuka.

Vučković se spominje u krivičnoj prijavi za demoliranje kafića „Holivud“ na Karaburmi čiji je vlasnik Aleksandar Vavić, jedan od vođa navijačke grupe „Alkatraz“. Uprkos tome Vučkovićevu umešanost u ovaj incident Prvo osnovno tužilaštvo nikada nije ispitalo.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da ne vidi u čemu je problem što se žandarm druži sa kriminalcima.

„Nije nezakonito navijati“, rekao je Stefanović na konferenciji za novinare banalizujući ceo slučaj.

Sektor unutrašnje kontrole MUP-a takođe nije odreagovao. Protiv Vučkovića nikada nije vođen postupak provere njegovih veza sa kriminalcima, rečeno je novinarima KRIK-a. Vučković je radio u Vojsci Srbije pre nego što je prebačen u Žandarmeriju.

Pročitajte: Sud Saletu Mutavom 12 puta odložio zatvor

Vučićevu zakletvu obezbeđivao član ekipe Saleta Mutavog

Comments are closed.