Odbačena krivična prijava protiv Malog zbog novogodišnje rasvete

Odbačena krivična prijava protiv Malog zbog novogodišnje rasvete

Siniša Mali (foto: KRIK)

Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu koju je protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog podnela Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ zbog zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom novogodišnje rasvete. U odluci tužilaštva piše da nema elemenata krivičnog dela.

Piše: Milica Vojinović

Inicijativa je krajem februara podnela krivičnu prijavu protiv Malog, direktora Javnog preduzeća „Javno osvetljenje“ Aleksandra Cincar-Poposkog, direktora firme „Keep light“ Radovana Đumića i članova tenderske komisije.

U Inicijativi su naveli da materijal koji su dostavili Višem javnom tužilaštvu govori da je po sredi nameštanje tendera u korist unapred izabrane firme. Na to, kako su saopštili, ukazuju raspis tendera, kao i ponašanje Malog i Cincar-Poposkog koji su, nakon što se pojavila sumnja u regularnost tendera, u javnost iznosili netačne i obmanjujuće informacije, a dokumentaciju učinili nedostupnom.

Mesec dana nakon podnošenja prijave, ona je odbačena. Iz tužilaštva za KRIK kažu da je takva odluka doneta na osnovu dokaza koji su prikupljeni u predistražnom postupku.

Siniša Mali nije imao svojstvo službenog niti odgovornog lica u naručiocu javne nabavke iz kog razloga svojim radnjama nije mogao ni da ostvari biće krivičnog dela“, navodi se u pisanom odgovoru tužilaštva.

Ksenija Radovanović iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ kaže za KRIK da je nejasno na osnovu čega je tužilac procenio da nema krivičnog dela.

„Odluka koju nam je dostavilo tužilaštvo ne pojašnjava da li su naši navodi zapravo proveravani“, kaže Radovanović.

Krivična prijava podneta je Višem tužilaštvu, ali ju je ono prosledilo osnovnom – pošto je vrednost javne nabavke 120 miliona dinara, reč je o krivičnom delu koje je u nadležnosti osnovnog tužilaštva.

Pročitajte priče o sumnjivim poslovima Siniše Malog

1 Comment

  1. Aleksandar Vučić kaže:

    Ala su to ekspresno sve istražili, dok 90% drugih postupaka običnog smrtnog naroda nikada ne ugleda svetlost dana.