OCCRP: Zadržavanje i deportacija Dojčinovića neprihvatljivi

OCCRP: Zadržavanje i deportacija Dojčinovića neprihvatljivi

Urednik OCCRP-ja Dru Salivan (foto: OCCRP)

Zadržavanje urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića na aerodromu u Abu Dabiju i njegova deportacija u Srbiju su neprihvatljivi i otvaraju pitanje o tome da li su Ujedinjeni Arapski Emirati posvećeni borbi protiv korupcije, naveli su urednici međunarodne novinarske organizacije OCCRP, čiji je KRIK član. Dojčinović je trebalo da u Abi Dabiju danas govori na konferenciji o suzbijanju korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala, ali je deportovan u Srbiju.

Izvor: OCCRP 

„Ovo je nečuveno“, rekao je Dru Salivan, jedan od osnivača i urednik OCCRP-ja. „Kada država koja je domaćin najvećem svetskom antikorupcijskom skupu uskrati pristup novinaru koji je pozvan da učestvuje na njemu, postavlja se ozbiljno pitanje o njenoj posvećenosti borbi protiv korupcije“, piše u saopštenju.

Dojčinović je putovao u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) kako bi govorio na dvogodišnjem globalnom skupu Ujedinjenih nacija za borbu protiv korupcije. Već na aerodromu u Abu Dabiju je, međutim, zadržan, a potom i deportovan u Srbiju.

„Stevan je tokom godina razotkrivao kriminalce i korumpirane političare čiji poslovi ne poznaju granice. Sada, kada je na putu da širi istinu, bukvalno je zaustavljen na granici“, rekao je jedan od osnivača OCCRP-ja Paul Radu. „Ovo je neprihvatljivo.“

Dojčinović je rekao da su ga zadržali na pasoškoj kontroli i uzeli mu pasoš, posle čega je sproveden u prostorije policije. Nakon pet sati čekanja, policajci su mu rekli da se nalazi na „crnoj listi“ i da će ujutru biti vraćen u Srbiju.

„Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu već da je to bio zahtev neke druge Vlade, ali mi nisu rekli koje“, rekao je Dojčinović. On je jutros pod policijskom pratnjom ukrcan na let i stigao je u Srbiju.

Urednik KRIK-a bio je u sličnoj situaciji i u Rusiji 2015. godine kada je zadržan na aerodromu u Moskvi, a zatim deportovan u Srbiju uz zabranu ulaska u Rusiju do 2020. godine. On nikada nije dobio objašnjenje ruskih vlasti zašto mu je zabranjen ulazak u Rusiju iako ga je zvanično tražio više puta. Jedini odgovor poslala mu je ruska tajna služba FSB, koja je u pismu samo navela da Dojčinovića smatraju “pretnjom po nacionalnu bezbednost i javno zdravlje”.

Detaljnije pročitajte ovde.

Comments are closed.