OCCRP: Vlast da prestane sa napadima na nezavisne novinare

OCCRP: Vlast da prestane sa napadima na nezavisne novinare

Odgovor ministra Aleksandra Vulina na KRIK-ovo otkriće u vezi sa poreklom novca kojim je kupio stan u Beogradu neprikladan je za njegovu poziciju i predstavlja pokušaj da se skrene pažnja sa pitanja na koja je kao javni funkcioner dužan da odgovori, navodi međunarodna novinarska organizacija Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Izvor: OCCRP

„Srpski zvaničnici moraju da daju odgovore, a ne da napadaju one koji postavljaju pitanja“, piše u saopštenju OCCRP-ja .

OCCRP apeluje na vladu Ane Brnabić da se fokusira na davanje odgovora javnosti, kao i na ministre da prestanu sa napadima na novinare.

„Nepokoreni, nezavisni mediji ključni su deo demokratskog procesa i integralna vrednost unije kojoj Srbija želi da se pridruži.“

KRIK je deo OCCRP-a – međunarodne novinarske mreže koju je oformilo 40 neprofitnih istraživačkih centara, novinara i nekoliko velikih, regionalnih novinskih organizacija širom planete.

„Naš zajednički cilj je da pomognemo ljudima u svetu da razumeju kako se organizovani kriminal i korupcija odvijaju u njihovoj zemlji i u njihovim vladama“, piše u saopštenju.

Podsetimo, novinari KRIK-a juče su objavili da ministar odbrane Aleksandar Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan na Zvezdari. Agenciji za borbu protiv korupcije dao je neuverljivo objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade.

Agencija ga je, zbog sumnje da je počinio krivično delo, prijavila tužilaštvu koje je dve godine kasnije obustavilo postupak.

Pročitajte šta je Vulin rekao o novcu u posebnoj priči

Comments are closed.