Obuke za elektronski dnevnik održane pre nego što je ugovor potpisan

Obuke za elektronski dnevnik održane pre nego što je ugovor potpisan

Ministar Mladen Šarčević (foto: mpn.gov.rs)

Obuke prosvetnih radnika za korišćenje elektronskog dnevnika održane su pre nego što je zaključen ugovor za ovaj posao čime je Ministarstvo prosvete svesno prekršilo zakon, otkriva KRIK. Nije ispoštovan ni dogovor da se treninzi održe u školama što je, po svemu sudeći, uštedelo novac pobedniku tendera, firmi „Tesla“ i njenim partnerima, a na štetu državnog budžeta.

Piše: Milica Vojinović

Ministarstvo prosvete je početkom prošlog meseca dodelilo 1,6 miliona evra vredan posao uvođenja elektronskog dnevnika u sve državne škole konzorcijumu u kojem se nalazi kompanija „Tesla“, sa kojom je ministar Mladen Šarčević poslovno sarađivao. Tender za taj posao bio je sproveden tako da je samo „Tesla“ mogla da pobedi, kako je KRIK otkrio u nedavno objavljenoj priči.

KRIK sada otkriva nove detalje koji pokazuju da je odmah nakon sumnjive nabavke, ministarstvo prekršilo zakon zbog ovog posla.

Tako su obuke prosvetnih rednika za korišćenje elektronskog dnevnika održane nekoliko dana pre nego što je 24. avgusta potpisan ugovor sa „Teslom“ i partnerima.

Direktori osnovnih i srednjih škola su već 16. avgusta dobili poziv od Ministarstva prosvete da prijave svoje predstavnike za obuku, koja se potom održala od 21. do 24. avgusta u Beogradu. Na dan potpisivanja ugovora već su bile završene obuke za predstavnike iz 160 škola.

Rade Đurić, pravnik iz organizacije Transparentnost Srbija, smatra da je ovo u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama.

„Ministarstvo i pobednik tendera započeli su i sproveli jedan deo obaveza iz ugovora nekoliko dana pre nego što je ugovor zvanično zaključen, što nikako nije dozvoljeno“, objašnjava Đurić.

Sporna promena lokacije obuka

Tokom avgustovskih treninga prekršeno je i ono što je predviđeno u Odluci o dodeli ugovora koju je donelo ministarstvo.

„Tesla“ i partneri trebalo je da održe obuke u školama po Srbiji, ali je umesto toga ministarstvo organizovalo treninge u Beogradu, u državnom Srpsko-korejskom informatičko pristupnom centru (SKIP centar). Ovaj centar deo je Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a formiran je prošle godine zahvaljujući donaciji Vlade Republike Koreje.

Obuka predstavnika škola (foto: skipcentar.rs)

Na ovaj način umanjeni su troškovi „Tesli“ i partnerima – jer nisu morali da trenere šalju po Srbiji.

„Pobednik tendera ima planirane troškove obuke, za koje pretpostavljamo da se odnose na prevoz trenera, njihove dnevnice, troškove hrane i pića i tako dalje. Za taj deo posla, ministarstvo će konzorcijumu na osnovu ugovora platiti određeni iznos“, kaže Đurić za KRIK.

Iz SKIP centra novinarima KRIK-a rekli su da su prostor, računare i ostalu opremu ustupili besplatno, a da su obuke održane na inicijativu Ministarstva prosvete.

„Deluje da je (Ministarstvo prosvete) ovako uštedelo deo sredstava, i to ne sebi, već izvršiocu posla („Tesli“ i partnerima). Sa druge strane, predstavnici škola morali su da dođu i plate troškove puta, pa može da se zaključi da je sve ovo dodatni trošak na teret ministarstva, odnosno poreskih obveznika“, smatra Đurić.

Prema Zakonu o javnim nabavkama ovakve izmene ugovora ministarstvo je trebalo javno da objavi i da izveštaj o njima dostavi Upravi za javne nabavke, kao i Državnoj revizorskoj instituciji, objašnjava Đurić.

Do izmena u ovom slučaju, međutim, došlo je i pre nego što je ugovor potpisan.

Rade Đurić

„Koliko god da bi bilo opravdano menjati predviđeni način izvršenja nabavke, nikako nije dozvoljeno da se to čini pre samog potpisivanja ugovora, a još manje uz dodatne troškove naručiocu (ministarstvu) i uz uštedu ponuđaču („Tesli“ i partnerima)“, zaključuje Đurić.

Novinari KRIK-a tražili su od ministarstva komentar o tome zašto su svesno prekršili zakon. Na ovo, kao i na nekoliko drugih pitanja u vezi sa ovim poslom, iz ministarstva su izbegli da precizno odgovore.

U pisanim odgovorima za KRIK, ministarstvo nije pokušalo da negira kršenje zakona, samo je navelo da „nije bilo moguće da se unapred predvidi tačan datum zaključenja ugovora“ i da su „sve strane radile isključivo u cilju da omoguće školama da krenu sa korišćenjem elektronskog dnevnika na vreme“.

Kršenja pravila i nepoštovanje ugovora opravdali su navodnim uštedama.

„Obuke su organizovane samo za one škole koje su izrazile želju da već od 1. septembra koriste samo elektronski dnevnik. Ovim smo školama uštedeli sredstva koja bi morali da utroše kupujući papirne dnevnike. Za ostale škole, obuke će biti organizovane u skladu sa Ugovorom“, poručuju iz ministarstva.

Na pitanje novinara KRIK-a i zašto se ministarstvo bavi organizacijom obuka za elektronski dnevnik, s obzirom da je to obaveza firmi koje su pobedile na tenderu, objasnili su da su organizovali samo prvi stepen obuka. Dodali su i da je pobednički konzorcijum obezbedio sertifikovane trenere.

„Sve buduće obuke biće isključivo u organizaciji izvršioca („Tesle“ i partnera)“, obećalo je Ministarstvo prosvete.

Sumnjiva nabavka od 1,6 miliona evra

Podsetimo, KRIK je ranije otkrio da je Ministarstvo prosvete sprovelo tender za nabavku elektronskog dnevnika za škole u Srbiji vredan 1,6 miliona evra i to pod uslovima koji su odgovarali samo firmi „Tesla“, sa čijim je vlasnikom ministar Mladen Šarčević poslovno sarađivao.

Ova firma je početkom 2017. ustupila ministarstvu svoj program esDnevnik u okviru jednogodišnjeg pilot projekta digitalizacije obrazovanja, a u junu ove godine raspisan je tender kojim je traženo da se u sve škole u Srbiji uvede gotovo isti sistem.

Jedan od uslova bio je da na tenderu može da pobedi samo firma koja je u prethodne tri godine uvela sistem elektronskog dnevnika u minimum 50 škola u 10 različitih gradova Srbije. Dati su i nerealno kratki rokovi, jer je javni poziv za ovu nabavku zatvoren krajem jula, a elektronski dnevnici trebalo je da se isporuče do prvog septembra, odnosno do početka ove školske godine.

Na tender se prijavio jedino konzorcijum koji su činili kompanija „Tesla“ i državne firme „Telekom Srbija“ i „MTS sistemi i integracije“ i pobedio.

Ministar Šarčević rekao je za KRIK da ne zna mnogo o javnim nabavkama, da se time bave službe ministarstva, kao i da sve procese u vezi sa digitalizacijom prati i odobrava kabinet premijerke Ane Brnabić. On smatra da je postupak nabavke elektronskog dnevnika bio čist.

Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Donirajte KRIK. Samo uz vašu pomoć možemo da istražujemo kriminal i korupciju. Detalje o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate!

Comments are closed.