Obradović za N1: Institucije žmurile na dešavanja u „Krušiku“

Obradović za N1: Institucije žmurile na dešavanja u „Krušiku“

Aleksandar Obradović (foto: N1)

Uzbunjivač Aleksandar Obradović, koji je ukazao na nezakonitosti u vojnoj fabrici „Krušik“ u Valjevu, rekao je za televiziju N1 da ima „ozbiljne sumnje da je najviši vrh države upleten u poslove trgovine oružjem“, da je „Krušik“ svesno poslovao na svoju štetu i da nema dileme o zloupotrebama u ovoj fabrici.

Izvor: N1, KRIK

„Stvar je jednostavna i jasna – grupa privilegovanih kupaca je pune četiri godine (2015, 2016, 2017. i 2018.) imala privilegovane cene koje su bile jednake ili niže od cene koštanja proizvoda u ’Krušiku’. ’Krušik’ je svesno poslovao na svoju štetu“, rekao je Obradović gostujući u emisiji Pressing na televiziji N1.

„Te cene su važile samo za privilegovanu grupu kupaca, a tu su firma ’GIM’, firma Slobodana Tešića, firma iz UAE koja ima svoje predstavništvo u Srbiji, i još jedna beogradska firma“, rekao je i dodao da državna firma SDPR nikada u „Krušiku“ nije imala tako povoljne cene.

Obradović je rekao da u fabrici nije video Branka Stefanovića, oca ministra Nebojše Stefanovića, ali da zna da je on više puta dolazio kao predstavnik „GIM“-a, o čemu postoji dokument, kao i da je prisustvovao događaju povodom 80 godina rada „Krušika“.

Naveo je da su i Ministarstvo odbrane i predsednik republike bili obavešteni o onome šta se događa i „nečija je direktiva izgleda bila da se žmuri na sva ta dešavanja“.

„Institucije koje su morale da brinu o interesu ’Krušika’ sve vreme su žmurile na dešavanja u fabrici, pre svega mislim tu na Ministarstvo odbrane. Sve informacije o poslovanju, sve ugovore od 2015. Uprava za odbrambene tehnologije (Ministrastva odbrane) dobijala je na sedmičnom nivou od ’Krušika’.“

„Zašto se time niko nije bavio, ja ne znam“, kazao je.

Obradović je rekao da postoji i grupa privatnih firmi koje su smenile višedecenijske dobavljače ’Krušika’ i da se u poslu pojavljuju i ofšor kompanije.

„To je veliki broj firmi, na ’Krušik’ je stavljena šapa – i papir za kopiranje je morao da dođe iz firme koje je povezana sa SNS-om“, rekao je Obradović i dodao da su „čudni lavirinti veza vlasnika privatnih firmi i najviših predstavnika vlasti u ovoj zemlji.“

„Ozbiljne sumnje imam da je najviši vrh dražave upleten u poslove trgovine oružjem i zbog toga sam i pritvoren i zatvoren“, ocenio je. 

„Ovo je potez samotnjaka“

Govoreći o motivima za ukazivanje na dešavanja u „Krušiku“, Obradović je rekao da je hteo da skrene pažnju na sve nepravilnosti.

„Nisam hteo da budem slep i nem na nepravilnosti koje su se dešavale u fabrici“, rekao je i dodao da to nije učinio zbog novca, niti iz političkih razloga. „Ovo je bio potez samotnjaka.“

„Vodio sam se dugo željom da sva saznanja podelim sa nadležnim institucijama u zemlji, ali pošto sam znao i imao sumnju da su najviši predstavnici vlasti umešani u trgovinu oružjem, nisam to uradio“, navodi i dodaje da se zbog toga obratio istraživačkim novinarima.

Obradović je sredinom septembra uhapšen i u pritvoru je proveo 20 dana, nakon čega mu je određen kućni pritvor. Protiv njega je pokrenut postupak zbog sumnje da je odao poslovnu tajnu.

„Priroda tih dokumenta iz ’Krušika’ nema veze sa odavanjem tajne, priroda je ekonomsko komercijalna i ti dokumenti su pokazivali nemamensko trošenje sredstava“, rekao je i naveo da ima još saznanja o zloupotrebama u „Krušiku“, ali da ne može o njima javno da govori.

„Čekam poziv nadležnih institucija i njima ću izneti sva svoja saznanja o zloupotrebama“, rekao je Obradović.

Otac ministra policije i trgovina oružjem

O umešanosti oca ministra policije Nebojše Stefanovića, Branka Stefanovića, BIRN je pisao u novembru prošle godine. Branko Stefanović je, kako je objavio BIRN, posredovao u prodaji oružja kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao predstavnik domaće firme „GIM“. Ova firma je oružje od „Krušika“ kupovala po povlašćenim cenama u odnosu na državnu kompaniju „Jugoimport SDPR“, koja se takođe bavi izvozom oružja.

Priču o poslovanju „Krušika“ i umešanosti oca ministra policije u trgovinu oružjem aktuelizovao je sajt „Arms Watch“ u septembru ove godine. 

Reagujući na ovo otkriće ministar Stefanović rekao je da je u pitanju lažna afera koja ima za cilj da nanese štetu njemu i njegovoj porodici. Kako je kazao, njegov otac nije vlasnik, niti direktor „GIM“-a, te samim tim od poslovanja te fabrike nema nikakvu korist. Stefanović je rekao i da u trgovini oružjem nema njegovog uticaja kao ministra policije.

O dešavanjima u „Krušiku“ i ulozi Branka Stefanovića u trgovini oružjem govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je nedavno izjavio da je Branko Stefanović samo „običan zaposleni“ u firmi „GIM“, kao i da se ne može govoriti o sukobu interesa Nebojše Stefanovića jer je za izvoz oružja potrebno pet dozvola, a ne samo ona koju izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova koje vodi Stefanović.

Pogledajte intervju Aleksandra Obradovića na televiziji N1

Comments are closed.