Objavljivanje snimaka izazvalo stranačke obračune

Objavljivanje snimaka izazvalo stranačke obračune

Konferencija za medije u SPS (foto: Jelena Vasić)

Objavljivanje snimaka sastanaka Ivice Dačića i njegovih saradnika sa Rodoljubom Radulovićem, jednim od šefova narko-klana, pokrenulo je politička prepucavanja između nekadašnjih koalicionih partnera – Dačića i Borisa Tadića. Osim partijskog „prljavog veša“, javnost je saznala i nove informacije o istrazi narko-kartela.

Piše: Bojana Pavlović

Dačić je nerado komentarisao snimke koje je juče objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK braneći se time da se o ovim sastancima već govorilo pre nekoliko godina. Ponovio je da mu je Radulović bio prijatelj i da je sa njim razgovarao o cigarama i tenisu. Ispričao je da ga policija i BIA nisu obavestile da je Radulović bio pod istragom zbog šverca kokaina. Za objavljivanje snimaka Dačić je okrivio Borisa Tadića – svog političkog oponenta i nekadašnjeg lidera Demokratske stranke. Izjavio je da se na njega „puca stoti put istim metkom“.

„Zanimljivo je da nije mogao da uđe kelner prilikom večere za jednog inostranog ministra ili majstor za popravku klime jer nisu prošli bezbednosnu proveru, bili su sumnjivi, a prošao je Radulović. Kako to, ako je bio pod sumnjom i praćenjem? Nemoguća situacija je da ministar koga neko treba da štiti nije upoznat sa bezbednosnom opasnošću koju predstavlja čovek sa kojim se viđa“, rekao je Dačić.

Napomenuo je da je spreman da odgovara na pitanja tužilaštva, ali je zapretio da će u tom slučaju morati da govori i o drugim stvarima koje zna.

Boris Tadić u vreme kada su snimci nastali bio je predsednik države i na čelu Saveta za nacionalnu bezbednost. Istovremeno je bio i Dačićev koalicioni partner. O susretima ministra policije sa Radulovićem bio je obavešten, kako je izjavio danas, još krajem 2008. na sastancima Saveta za nacionalnu bezbednost.

„Ivica Dačić je uhvaćen na snimcima zato što se sretao sa onim koji je sniman i čiji su razgovori bili sudskom odlukom snimani. Ukoliko se praćenjem nekog ko je optužen ili osumnjičen za organizovani kriminal dođe do saznanja o kontaktima sa ljudima iz države i iz politike, procedura praćenja se nastavlja. Zbog toga je izlišna ova reakcija Dačića o tome da nije bio obavešten. Da sam se ja kao predsednik na neki način umešao u istragu, obavestio o tome Dačića ili ga isključio, izvršio bih krivično delo. Nema zaštićenih funkcionera, svako može da bude predmet istrage i na kraju i optužen“, rekao je Tadić u emisiji „Kažiprst“ televizije B92.

Tadić je dodao da Dačić kao ministar policije nikada nije bio uključen u međunarodnu potragu za švercerima narkotika zato što policija nije imala tu nadležnost.

„Međunarodne obaveštajne agencije kontaktirale su naše obaveštajne agencije, a ne policiju. Dačić je rezultate istraga često prikazivao kako svoje, ali to je deo političke kampanje. On niti je bio deo istrage ‘Balkanski ratnik’ (razotkrivanje narko-kartela), niti je znao dokle je došla ta istraga – a ona je dosezala i do njega“, izjavio je Tadić.

Dačić je u sedištu svoje Socijalističke partije Srbije sazvao konferenciju za novinare nakon Tadićevog intervjua.

„Pozvao sam vas zbog Borisa Tadića. Čekao sam da on završi svoja obraćanja javnosti. Priznao je i da mi, iako je znao za snimke, nikada reč o njima nije rekao. Samim tim priznao je i da snimci nisu služili za borbu protiv kriminala – služili su za ucenjivanje, kao što i sada služe da izazovu političke potrese. Kada sam ušao u koaliciju sa Tadićem mislio sam da smo politički prijatelji, da bi pet meseci nakon toga počeo da me špijunira i da mi pakuje“, rekao je Dačić.

Dačić se osvrnuo i na komentar koji je Dragan Šutanovic, bivši ministar odbrane i doskorašnji Tadićev stranački kolega, ostavio na svom tviter nalogu.

„Sad su mi pokazali tvit Šutanovca koji kaže iskreno da nije ni on nikada čuo (za snimke). Šta je to? Zar ja nisam bio na sastanku Saveta ili su te strukture obaveštavale samo određene članove Saveta“, ispričao je Dačić.

Tadić je danas negirao da je bilo ikakvih ucena Dačića.

Podsećamo, KRIK je juče objavio snimke koji prikazuju susrete čelnih ljudi Ministarstva unutrašnjih poslova sa Rodoljubom Radulovićem koji je u vreme sastanaka pripremao isporuku blizu dve tone kokaina iz Južne Amerike za Evropu.

Zaštićeni svedok Draško Vuković izjavio je na sudu da je narko-grupa imala doušnika u MUP-u koji je Radulovića obaveštavao o toku istrage.

Za odavanje službene tajne optužen je Dačićev šef kabineta Branko Lazarević. Ostali koji su se viđali sa Radulovićem – Dačić, njegov savetnik Ivica Tončev i zamenik šefa kabineta Vanja Vukić – do danas nisu saslušani.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović izjavio je da objavljivanje snimaka nije povezano sa političkim interesima partija.

„Umesto da se sada bavimo sadržajem, pokušava se da se skrene priča na to ko je dostavio snimke“, rekao je Dojčinović.

2 Comments

  1. Lala kaže:

    Nista novo niste otkrili, sprega politike I narko kriminala, setimo se DOS-a I zemunaca, pa Canak koji mlatara moralom a bejase kum nedavno ubijenog vodje vetrnickog klana I njegovih funkcionera koji su kroz agro biznise prali novac od droge… I sada mi obicni smrtnici sve to vidmo, povezujemo I znamo, a policija I tuzilastvo ne? Posle ovoga ne stajte vec cackajte malo I ove ostale.

  2. lord of levach kaže:

    Sad im kriva moja baba!

    Vratite ih u fabrike, i zabranite im politiku!

    Pustite ih da budu malo obični, mali ljudi!