O presudi Šariću krajem februara na Apelacionom sudu

O presudi Šariću krajem februara na Apelacionom sudu

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu (foto: KRIK)

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Posle više od godinu dana od izricanja prvostepene presude kojom su narko-bos Darko Šarić i članovi njegove grupe osuđeni za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina, Apelacioni sud u Beogradu zakazao je suđenje, rečeno je novinarima KRIK-a u ovoj instituciji.  

Piše: Milica Vojinović

Na deset sednica zakazanih za kraj februara i početak marta pred sudskim većem Apelacionog suda svoje žalbe na presudu trebalo bi da obrazlože advokati optuženih, kao i tužilac za organizovani kriminal Saša Ivanić.

Nakon toga sudije će bez prisustva javnosti odlučiti o presudi – mogu da je potvrde ili da izreknu drugačije visine kazni  ili da optužene oslobode optužbi. U poslednjem slučaju konačnu odluku doneće treći stepen ovog suda.

Dvoje sudija šestočlanog veća koje će odlučivati o presudi Šariću, to je činilo i ranije – predsednik veća Milimir Lukić i sudija Bojana Paunović bili su članovi veća koje je pre više od tri godine ukinulo presudu kojom je Šarić osuđen na 20 godina zatvora i suđenje vratilo na početak. Šarić je potom u decembru 2018. osuđen na 15 godina.

Suđenje pred Apelacionim sudom zakazano je posle više od godinu dana od donošenja prvostepene presude. U međuvremenu je članovima grupe zastarilo jedno krivično delo, te oni neće moći da budu osuđeni za kriminalno udruživanje. Ovo ne važi za Šarića koji kao šef grupe i dalje može da bude osuđen za njeno organizovanje. 

Postupak protiv Šarića i članova njegove grupe za međunarodni šverc kokaina traje gotovo deceniju.

Odugovlačenje postupka

Dok su Šarićevi saradnici kojima se zbog šverca droge sudilo u inostranstvu osuđeni pre više godina, a pojedini već i odslužili kazne, suđenje u Srbiji počinjalo je nekoliko puta ispočetka – zbog promene sudije i ukidanja presude.

Na dužinu su uticala i brojna odlaganja, pa je tako 2017. odloženo dvostruko više suđenja nego što je održano.

Predsedavajući sudija Siniša Petrović prihvatao je opravdanja advokata i optuženih zbog izostanaka sa ročišta i odlagao suđenja, da bi se kasnije pravdao govoreći da do odlaganja nije dolazilo krivicom suda.

Sudija Petrović je doneo presudu u decembru 2018, ali ju je pisao čak sedam meseci. Optuženi, advokati i tužilaštvo su tek nakon toga, dakle u julu prošle godine, predali svoje žalbe Apelacionom sudu.

Tužilac tražio veće zatvorske kazne

Tužilac Saša Ivanić u žalbi navodi da bi Šarića trebalo osuditi po novom, strožem zakonu, po kom bi maksimalna kazna bila 20 godina zatvora. Zakon je promenjen u vreme dok su optuženi švercovali drogu, te bi trebalo da im se sudi po onom koji je važio nakon što su prestali da vrše krivično delo, odnosno po novom zakonu, smatra tužilac. Takođe, tužilac je tražio i da se Šarić odvojeno kazni za organizovanje kriminalne grupe, a ne da mu se izrekne samo kazna za šverc kokaina, kako je to učinio Petrović. Više o žalbi tužioca pročitajte ovde.

Šarićev advokat Radoslav Baćović, sa druge strane, tražio je od Apelacionog suda da Šarića oslobodi ili da održi suđenje na kome će se ponovo izvesti svi dokazi osim onih za koje odbrana tvrdi da su nezakoniti. 

Baćović se žalio na dokaze poput prisluškivanih razgovora o kojima su advokati često govorili na suđenjima ističući da je Šarić prisluškivan nezakonito i da stoga ne smeju da se koriste kao dokazi u postupku. Više o ovome pročitajte u posebnom tekstu.

Sve detalje ovog slučaja možete pročitati u tekstu „Ključni momenti slučaja Šarić“.

Sve vesti sa suđenja Šariću za šverc kokaina pronađite ovde.

Comments are closed.