NUNS: Tužba Gašića protiv KRIK-a signal gušenja novinarskih sloboda

NUNS: Tužba Gašića protiv KRIK-a signal gušenja novinarskih sloboda

Željko Bodrožić predsednik NUNS-a (foto: mc.rs)

Tužba koju je direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić podneo protiv redakcije KRIK uznemirujući je signal da se guše novinarske slobode, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). Gašić je tužio KRIK zbog prisluškivanog razgovora sa suđenja kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki u kom se on pominje i tražio je pola miliona dinara.

Piše: Jelena Radivojević

„NUNS izražava zabrinutost zbog mnogobrojnih tužbi protiv medija u poslednje vreme za nešto što je u opisu njihovog posla. Ovaj poslednji primer u kojem direktor BIA tuži redakciju koja istražuje konekcije korupcije, politike i kriminala šalje uznemirujući signal da se novinarska profesija nalazi pred novim-starim oblikom gušenja slobode izražavanja. Slično se dešavalo krajem devedesetih na vrhuncu represije Miloševićevog režima“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Iz udruženja podsećaju da je zakonom propisano da su nosioci javnih funkcija dužni da trpe iznošenje kritičkih mišljenja, u vezi sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja. Navode i da će o ovom slučaju obavestiti međunarodne organizacije.

Podsetimo, Gašić je tužio KRIK zbog teksta u kome su preneti detalji sa suđenja poznatom kruševačkom kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki i njegovim saradnicima, a konkretno se radilo o prisluškivanim razgovorima koji su među dokazima i pušteni su na suđenju.

U jednom od razgovora čuje se kako optuženi član grupe Saša Zoraja kaže da Jotić ne mora da brine za svoju bezbednost jer je „Bratislav Gašić kod njega na kazanu“. Ovaj izraz u kriminalnom rečniku znači primanje novca od nekoga.

Gašić u tužbi tvrdi da su mu time povređeni ugled i čast jer je novinarka KRIK-a „zlonamerno interpretirala prisluškivani razgovor“, kao i da je zbog ovog teksta proživeo stres, da oseća psihičke i fizičke tegobe. Gašić je tužio KRIK, njegovog urednika Stevana Dojčinovića, kao i novinarku Milicu Vojinović i traži da mu se isplati pola miliona dinara.

Direktor BIA-e u tužbi demantuje da je primao novac od Jotića i lažno optužuje novinare da nisu pokušali da provere informacije pre objavljivanja, iako su mu pitanja poslata mejlom dan pred objavljivanje. On nije objasnio zašto kriminalci ovako govore o njemu, a nije želeo da razgovara čak ni nakon objavljivanja kada ga je novinarka pozvala telefonom.

Dojčinović je zbog toga rekao da se redakcija KRIK-a ne plaši tužbe jer je posao urađen profesionalno.

„Ono što je poražavajuće je to što predstavnici vlasti u Srbiji sve više tuže medije iako to nije nešto što je prikladno za države koje za sebe tvrde da su demokratske“, smatra urednik KRIK-a.

Pomozite nam da nastavimo da istražujemo organizovani kriminal i korupciju. Donirajte KRIK i podržite istraživačko novinarstvo!

Comments are closed.