NUNS i NDNV: Vlast iz sata u sata napada, vređa i ponižava novinare

NUNS i NDNV: Vlast iz sata u sata napada, vređa i ponižava novinare

Novinarska udruženja oštro su osudila jučerašnje napade predstavnika vlasti na novinare navodeći da su njima demonstrirali bahatost i iskazali se kao protivnici medijskih sloboda.

Piše: Jelena Radivojević

„Predstavnici vlasti u Srbiji su tokom jučerašnjeg dana napravili tri veoma ozbiljna medijska incidenta, kojima su demonstrirali beskrajnu bahatost i osionost i još jednom se iskazali kao protivnici medijskih sloboda, ali i ljudskog i novinarskog dostojanstva“, navodi se u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Rističević je na pitanje novinarke Slađane Gluščević o konkursu Pokrajinske vlade, koji je trajao samo četiri dana i na kojem je ovaj poslanik Srpske napredne stranke dobio novac, odgovorio, između ostalog: „Na šta ti ja ličim, na DS, da sam namontirao konkurs?“, a razgovor je završio psovkama: „Marš u pi… materinu bezobraznu!

Sa druge strane, predsednik Vučić je ponovo demonstrirao otvoreno neprijateljstvo prema medijima koji ga, kako se navodi u saopštenju, „ne prikazuju kao božanstvo“ jasno stavljajući do znanja da ga ne interesuje da li je novinarima televizije N1 ugrožena bezbednost zbog njegovih izjava i izjava njegovih političkih saboraca.

Ana Brnabić oštro je napala KRIK nazivajući ga senzacionalističkim portalom izvrćući činjenice sa vrlo jasnom namerom da ovaj medij diskredituje i proglasi neprijateljem društva, piše u saopštenju.

Udruženja upozoravaju da je cilj ovih napada da se novinari i mediji zastraše i delegitimišu, da im se onemogući da profesionalno obavljaju svoj posao, a sve to kako bi se prikrile koruptivne radnje i brojni retrogradni procesi u društvu, smatraju udruženja.

Comments are closed.