NUNS: Ministarstvo treba da podnese prijavu protiv „Informera“

NUNS: Ministarstvo treba da podnese prijavu protiv „Informera“

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) smatra skandaloznim tvrdnju Ministarstva kulture i informisanja da tabloid „Informer“ nije prekršio Zakon o javnom informisanju i medijima u tekstovima o Stevanu Dojčinoviću, glavnom i odgovornom uredniku portala KRIK.

„Na ovaj način, Ministarstvo kulure i informisanja legalizuje, ne samo u medijima, već i u javnoj komunikaciji, govor koji podrazumeva difamaciju ličnosti na najgrublji način“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Doniraj KRIK_300x140„Informer“ je u tekstovima optužio Dojčinovića da je „lažni novinar“, „zapadni špijun“, „saradnik mafije“, „sadomazohista“ i „medijski terorista“.

NUNS ističe da je neshvatljivo da, umesto prekršajne prijave protiv „Informera“ jer je u tekstovima o Dojčinoviću po više osnova prekršena prezumpcija nevinosti, Ministarstvo saopštava da zakon nije prekršen.

„Zakon o javnom informisanju jasno kaže da će se novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kazniti odgovorni urednik medija ‘ako se u objavljenoj informaciji neko označi učiniocem kakvog kažnjivog dela, odnosno oglasi krivim ili odgovornim pre pravnosnažnosti odluke suda ili drugog nadležnog organa'“, navodi NUNS i podseća da Stevan Dojčinović nije osuđivan „ni kao ‘špijun’ ili ‘saradnik mafije’, kako ga ‘Informer’ etiketira“.

NUNS upozorava Ministarstvo kulture da o eventualnim povredama zakona može jedino da odlučuje sud.

„Nadležnost Ministarstva kulture i informisanja je da se izjasni da li ima osnova za podnošenje prijave za neki od prekršaja predviđenih Zakonom o javnom informisanju i medijima za koje je ovo ministarstvo ovlašćeno da podnosi prekršajne prijave.“

 

1 Comment

  1. Jelena kaže:

    A kao da je smeo da kaže drugačije kad svi znamo ko stoji iza napada na Stevana