NUNS: Kontinuitet sinhronizovanih pritisaka na KRIK

NUNS: Kontinuitet sinhronizovanih pritisaka na KRIK

Logo NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je solidarnost sa koleginicima i kolegama iz redakcije KRIK, budući da su već duže vreme pod udarcima tužbi zbog svojih istraživačkih tekstova, koji su profesionalno urađeni i napisani.

Izvor: NUNS

NUNS podseća da je poslednja tužba KRIK-u stigla od biznismena bliskog vladajućem režimu Bogoljuba Karića, ali da je osim nje, u poslednjih mesec dana dobio i dve tužbe od Predraga Koluvije, optuženog da je na imanju firme „Jovanjica“ uzgajio više od tonu i po marihuane.

Iz NUNS-a ističu da sve ovo signalizira na orkestirirani pritisak koji pokušava da se sprovede nad ovom redakcijom.

„Novinari i novinarke KRIK-a su od početka godine na meti različitih predstavnika vlasti i njihove propagandne mašinerije, ali postaje simptomatično da interesne grupe i javne ličnosti počinju sinhronizovano da podnose tužbe protiv ove redakcije. SLAPP tužbe protiv novinara u svetu već postoje kao posebna taktika gušenja slobode izveštavanja medija i novinara, stoga i u Srbiji postaju sve popularnije“, navode iz NUNS-a.

Iz ovog udruženja izražavaju zebnju za finansijski opstanak ove redakcije, ali i svih drugih medija koji su pod finansijskim pritiskom zbog tužbi. 

„NUNS će kao i do sada pružiti svu podršku i pravnu i moralnu kolegama i koleginicama iz KRIK–a, međutim to i dalje ne rešava problem iscrpljivanja novinara podnošenjem tužbi jer će zbog toga morati mnogo vremena da provode u sudnicama umesto u svojim redakcijama, te će javnost biti uskraćena za informacije od javnog značaja“, navode iz NUNS-a.

KRIK je prethodnih meseci zatrpan tužbama koje su, u većini slučajeva, podneli ljudi iz vlasti ili njima bliski biznismeni. Ukupna vrednost 10 postupaka koji se trenutno vode protiv redakcije, urednika i novinara je 90 miliona dinara – što je tri puta više od godišnjeg budžeta KRIK-a, a u jednom slučaju se čak traži zatvorska kazna za novinarke.

Novinare i urednika ove redakcije, osim pomenutih Karića i Koluvije, tužili su i direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić, kum predsednika države Nikola Petrović, kontroverzni biznismen Stanko Subotić, rukovodioci Jedinice za zaštitu svedoka MUP-a, rudarski gigant „Mineco“, tabloid Kurir, a postupak je pokrenula i državna Agencija za zaštitu životne sredine. Više pročitajte ovde.

Comments are closed.