NUNS i NDNV osudili kampanju izvršne vlasti protiv redakcije KRIK-a

NUNS i NDNV osudili kampanju izvršne vlasti protiv redakcije KRIK-a

Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izražavaju zabrinutost zbog načina na koji se predstavnici vlasti, uključujući i premijerku Anu Brnabić, odnose prema stranačkim napadima na portal KRIK zbog izveštaja o novcu za kupovinu stana ministra odbrane Aleksandra Vulina, navodi u saopštenju ova dva udruženja.

Izvor: NUNS, NDNV

„Umesto da stanu u odbranu javnog interesa i, u skladu sa onim na šta ih obavezuju javne funkcije, podrže definitivno utvrđivanje odgovornosti u vezi sa objavljenim podacima o novcu, oni nastoje da zaštite poziciju ministra“, piše saopštenju.

Oni podsećaju da je KRIK izneo navode o novcu pozivajući se na podatke zvaničkih organa i kontrolnih tela i da ti podaci nisu ni demantovani. Umesto toga, navodi se dalje, stranka na čijem je čelu Vulin povela je neprimerenu i brutalnu kampanju protiv KRIK-a i njegovog urednika Stevana Dojčinovića.

„Očekivali smo da će, u interesu zaštite slobode javnog govora, uslediti kritike zbog takvog ponašanja, ali se desilo potpuno suprotno – Vulin je dobio podršku i razumevanje čak i premijerke Brnabić“,

Iz udruženja dodaju da je u demokratskm društvu uloga medija da, u javnom interesu, ukazuju na moguće nepravilnosti, dok su organi vlasti dužni da te nepravilnosti provere i sankcionišu ukoliko utvrde da su zaista učinjene. Neprimereno je i nedopustivo, ocenjuju, da se u demokratskom društvu na konkretne podatke koje mediji iznose odgovara otvorenim javnim pritiscima na te medije i njihove urednike.

„Ceo ovaj slučaj NUNS i NDNV vide kao vrlo ozbljan napad na slobodu javne reči i traži od organa javne vlasti da promene pristup i stvore uslove da, umesto bespoštednih pritisaka na novinare i medije, na scenu stupe nadležni organi i utvrde odgovornost. Pogotovo ako se ima u vidu da je autentičnost podataka o novcu kojim je Vulin platio stan neosporna, budući da nisu izmišljeni nego preuzeti od nadležnih organa i kontrolnih tela“, piše u saopštenju.

Pročitajte priču o ministru Vulinu

Comments are closed.