NUNS: Država mora da sankcioniše pretnje novinarima

NUNS: Država mora da sankcioniše pretnje novinarima

Vukašin Obradović (foto: mc.rs)

Novinarska udruženja zahtevaju od nadležnih državnih organa da preduzmu zakonom propisane mere kako bi se sprečile sve direktnije i ozbiljnije pretnje novinarima.

Piše: Bojana Jovanović

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ističu da izostanak javne reakcije nadležnih organa povodom učestalih pretnji novinarima jača sumnju da iza ovakvih napada stoje ljudi bliski vlasti. Tome u prilog ide i činjenica da su napadi usmereni posebno na novinare koji istražuju korupciju, organizovani kriminal i druge osetljive teme.

„Najnoviji slučaj pretnji upućenih redakciji KRIK-a i novinarki Dragani Pećo još jednom pokazuje da izostanak adekvatnih sankcija ohrabruje neprijatelje slobode informisanja i izražavanja koji kontinuirano i bezobzirno ugrožavaju bezbednost novinara u Srbiji“, piše u saopštenju.

Novinarka Dragana Pećo i redakcija KRIK-a dobili su pretnje putem društvenih mreža, u kojima im je poručeno da ih „treba postrojiti i streljati kao strane agente u Srbiji“. U porukama koje su im upućene navodi se i „ko ste vi da tražite podatke o radnom stažu za predsednika države i vlade, pa j… vam pas majku izdajničku više“, i „kada budete došli da tražite te podatke, doći ću i ja tamo da vam se naj… majke“. KRIK je protiv osoba koje su im uputile pretnje podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu.

Pretnjama je prethodila višemesečna kampanja protiv redakcije KRIK-a čiji je urednik u provladinom tabloidu „Informer“ i drugim medijima bliskim vlasti označen kao „mafijaš“, „špijun“, „medijski terorista“. Detalje kampanje pročitajte ovde.

NUNS i NDNV ističu da je neobjašnjiva tužilačka i sudska tolerancija u vidu objašnjenja da poruke „dao bih ti ja metak u čelo“ ili „treba vas zapaliti“ ne predstavljaju krivično delo već „izražavanje mišljenja“.

Comments are closed.