Novinarska udruženja: Vučelić poziva na linč urednika KRIK-a

Novinarska udruženja: Vučelić poziva na linč urednika KRIK-a

Novinarska udruženja osudila su izjavu urednika nedeljnika „Pečat“ Milorada Vučelića koji je Stevana Dojčinovića, urednika KRIK-a, nazvao „stranim okupatorskim plaćenikom“ čiji je „zadatak da izazove rat na Balkanu“.

Piše: Pavle Petrović

Provladin tabloid „Informer“ današnjim tekstom „Dojčinović bi da ruši vlast i u Makedoniji“ nastavio je kampanju koju mesecima vodi protiv glavnog i odgovornog urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića.

Informer“ je još jednom izneo niz neitina na račun Dojčinovića optužujući ga da „obučava makedonsku opoziciju kako da ruši vlast“.

Lažne navode iz teksta za tabloid komentarisali su Milorad Vučelić, urednik „Pečata“ i Vladimir Đukanović, poslanik i funkcioner Srpske napredne stranke. Oni su se pridružili napadima na Dojčinovića, pa ga je Đukanović nazvao „Soroševim agentom“, a Vučelić „stranim okupatorskim plaćenikom“ koji pokušava da izazove rat na Balkanu.

Novinarska udruženja osudila su izjavu urednika „Pečata“ navodeći da je ovakvom izjavom ugrozio Dojčinovićevu bezbednost.

Ovakav rečnik prevazilazi ne samo granice novinarske etike, već je direktan poziv na linč Dojčinovića“, piše u saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Asocijacija onlajn medija (AOM).

Još je sramotnije što ovakvo otvoreno targetiranje Stevana Dojčinovića dolazi od osobe koja je obeležila najgori period u srpskom novinarstvu, zapamćen po ratnohuškačkim tekstovima, masovnom otpuštanju nepodobnih novinara i ubistvu Slavka Ćuruvije i Dade Vujasinović.“

Udruženja su pozvala nadležne organe, a pre svega tužilaštvo, da preduzmu zakonom previđene mere i zaštite Dojčinovića, jer smatraju da je ovakvim izjavama direktno ugrožena njegova bezbednost.

Današnji tekst je nastavak kampanje provladinog tabloida „Informer“. Za nepunih godinu dana rada, Dojčinović i KRIK su se našli na deset naslovnih strana „Informera“, a u tekstovima su iznošene laži o ureniku i redakciji KRIK-a. Dojčinović je nazivan „lažnim novinarom“, „zapadnim špijunom“, „saradnikom mafije“, „sadomazohistom“ i „teroristom“ zbog čega je glavni urednik KRIK-a tužio „Informer“.

Upravo ove neistine prošle nedelje preneo je makedonski portal „Žurnal“, na čije pisanje se poziva „Informer“ u današenjem tekstu.

Napadi na Dojčinovića intenzivirani su nakon KRIK-ovog istraživanja o vezama ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa zemunskim klanom i tokom istraživanja imovine premijera Aleksandra Vučića. Medijske napade na KRIK i Dojčinovića osudile su brojne međunarodne novinarske organizacije i redakcije.

Komisija za žalbe Saveta za štampu je krajem aprila doneo odluku da je „Informer“ prekršio Kodeks novinara Srbije kada je pisao o Dojčinoviću.

Ministarstvo kulture i informisanja je, međutim, zaključilo da „Informer“ u tekstovima o Dojčinoviću nije prekršio Zakon o javnom informisanju. Ovakva odluka takođe je naišla na osudu novinarskih udruženja.

Pročitajte hronologiju napada na KRIK

Comments are closed.