Novinarska udruženja: Ujedinjeni Arapski Emirati da objasne zašto je Dojčinović na „crnoj listi“

Novinarska udruženja: Ujedinjeni Arapski Emirati da objasne zašto je Dojčinović na „crnoj listi“

Novinarska udruženja zahtevaju da Ministarstvo spoljnih poslova zatraži objašnjenje od Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog čega je uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću juče zabranjen ulazak u ovu zemlju nakon čega je deportovan u Srbiju. Dojčinoviću je po sletanju na aerodrom u Abu Dabiju rečeno samo da je na „crnoj listi“ i da zbog toga ne može da uđe u zemlju.

Piše: Jelena Radivojević

„Stavljanje novinara na crne liste nešto je što duboko podriva savremeni demokratski svet, slobodu izražavanja, slobodu kretanja i slobodu informisanja“, piše u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

NUNS ukazuje da je takav tretman novinara neprihvatljiv u savremenom demokratskom svetu i da je reč o kršenju elementarnog ljudskog prava na slobodno kretanje.

Ovo udruženje zbog toga traži da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatraži objašnjenje od Ujedinjenih Arapskih Emirata zašto je Dojčinoviću zabranjeno da uđe u tu zemlju.

Isti zahtev istaklo je i Udruženje novinara Srbije.

Dojčinović je danas u Abu Dabiju trebalo da na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala govori o suzbijanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala. Po sletanju na aerodorom, međutim, zadržan je i oduzet mu je pasoš.

Potom je 12 sati proveo pod nadzorom policajaca, koji su mu saopštili da je na „crnoj listi“ i da moraju da ga vrate nazad. Nakon toga je pod policijskom pratnjom ukrcan na jutarnji let za Beograd.

„Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu već da je to bio zahtev neke druge Vlade, ali mi nisu rekli koje.“

Međunarodna novinarska organizacija OCCRP saopštila je da je ovakvo ophođenje prema novinarima neprihvatljivo i nečuveno.

Ovo nije prvi put da se Dojčinović našao u sličnoj situaciji – kada je 2015. godine trebalo da drži predavanje studentima u Moskvi zadržan je na aerodromu odakle je nakon celodnevnog pritvora deportovan u Srbiju.

Dojčinović nikada nije dobio objašnjenje od ruskih vlasti za ovaj slučaj, iako ga je zvanično tražio više puta.  

Comments are closed.