Novinarska udruženja osudila napad na KRIK: Kampanja provladinih medija stvara atmosferu linča

Novinarska udruženja osudila napad na KRIK: Kampanja provladinih medija stvara atmosferu linča

Foto: NUNS

Novinarska i medijska udruženja osudila su novu kampanju provladinih medija protiv KRIK-a u kojoj pokušavaju da ovu redakciju neistinito povežu za kriminalnom grupom Veljka Belivuka, osumnjičenog za više brutalnih likvidacija. Kampanja je započela nakon što je KRIK juče objavio iskaz Belivuka u kojem je on govorio o navodnim vezama svog klana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim ljudima iz vladajuće stranke.

Piše: Bojana Jovanović

„Istog dana kada je objavljen tekst, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, stvara se toksična atmosfera u kojoj se KRIK diskvalifikuje kao medij i povezuje se direktno sa Belivukom i njegovom kriminalnom organizacijom, što je u potpunosti nedopustivo“, piše u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Udruženje novinara Srbije (UNS) takođe izražava zabrinutost zbog dovođenja u vezu KRIK-a i Belivukove grupe i ukazuje da su na naslovnim stranama provladinih tabloida „Alo“, „Objektiv“ i „Informer“ objavljeni naslovi „Krik koljača i lažova“, „Krik je prvi opalio metak“, odnosno tekst „mafijaško-koljački portal Krik“.

„UNS ukazuje da je etiketiranje novinara kao simpatizera ili pripadnika kriminalnih klanova neprihvatljivo i opasno po njihovu bezbednost“, saopštilo je ovo udruženje.

Koalicija za slobodu medija upozorila je da ova opasna kampanja stvara atmosferu linča i pozvala nadležne institucije da učine sve što mogu da je što pre zaustave.

„Kao odgovor na teške optužbe, i ovaj put su svi provladini mediji orkestrirano krenuli u kampanju kriminalizacije, diskreditacije i targetiranja novinara i redakcije KRIK, dovodeći ih tako u opasnost od napada i stvarajući atmosferu linča“, piše u saopštenju.

„Nedopustivo je da se na nacionalnim frekvencijama emituju višesatne emisije u kojima se KRIK, bez i jednog dokaza, targetira kao medij u službi kriminalnih klanova samo zato što profesionalno i beskompromisno rade svoj novinarski posao“, piše u saopštenju Koalicije i dodaje se da je posao svakog novinara da piše o problemima u državi, a pogotovo ukoliko su ti problemi povezanost vlasti i kriminala.

Koalicija podseća da provladini tabloidi kampanju protiv novinara i redakcije KRIK vode godinama i da zbog toga niko nikada nije odgovarao, iako su članovi redakcije doživljavali upade u stan, pretnje i zastrašivanje.

„Ovakve kampanje postale su svakodnevica novinara i nezavisnih medija u Srbiji. U njima učestvuju i političari, poslanici i visoki državni funkcioneri, koji ne štede reči kada se radi o napadima na nezavisnu medijsku scenu.“

Iz udruženja su podsetili na kampanju iz marta ove godine kada se čitav politički aparat i propagandna mašinerija sručila na KRIK, takođe ih povezujući sa Belivukom i njegovim saučesnicima. Tada je izostala reakcija Vladine grupe za bezbednost i zaštitu novinara zbog čega su je članice Koalicije za slobodu medija napustile.

„Ova grupa ponovo ćuti i na najnovije ispade protiv KRIK-a“, ukazuju iz Koalicije i dodaju: „Zahtevamo hitnu reakciju Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Ministarstva za kulturu i informisanje, kao i Tužilaštva.“

Kampanju protiv KRIK-a vode, kao i obično, provladini mediji koji pokušavaju da diskredituju KRIK lažno nas optužujući da smo bliski Belivuku i njegovoj grupi, a napadu su se pridružili i pojedini predstavnici vlasti. Više o napadima pročitajte ovde.

KRIK je, podsetimo, objavio detalje Belivukovog saslušanja u tužilaštvu u kome je tvrdio da se viđao sa predsednikom Srbije koji je od njega navodno tražio različite usluge – da kontroliše tribinu na stadionu Partizana kako se ne bi skandiralo protiv predsednika, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, obezbedi mir na Paradi ponosa, ali i da utiče na taksiste da otkažu proteste protiv aplikacije za prevoz „CarGo“. 

Vučić je negirao Belivukove tvrdnje i rekao da se sa njim nikada nije sastao niti razgovarao.

Detalje Belivukovog iskaza pročitajte ovde

Comments are closed.