Novinarki KRIK-a nagrada za izuzetne zasluge u istraživačkom novinarstvu

Novinarki KRIK-a nagrada za izuzetne zasluge u istraživačkom novinarstvu

Milica Vojinović (foto: KRIK)

Milica Vojinović, novinarka KRIK-a, ovogodišnja je dobitnica međunarodne nagrade za izuzetne zasluge u istraživačkom novinarstvu koju dodeljuju „Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO)“ i „Centralno-evropska inicijativa (CEI)“.

Piše: Bojana Jovanović

Milica Vojinović dobila je nagradu u kategoriji „mladi profesionalni novinari“, a povelja joj je uručena večeras u Beogradu na XV Medijskom forumu jugoistočne Evrope.

U obrazloženju žirija podseća se da je Vojinović objavila niz istraživačkih priča o organizovanom kriminalu.

„Tokom pandemije, bez obzira na ograničene resurse i manjak dostupnih informacija, uspela je da uradi više ozbiljnih istraživanja, čak i pod pritiskom i ličnim rizikom“, naveo je žiri.

Vojinović je istakla da su priznanja i nagrade izuzetno važna u teškim uslovima u kojima novinari rade.

„U vremenima kada se suočavamo sa pretnjama i kada nam stižu tužbe, mnogo nam znači i veliko je ohrabrenje da dobijamo priznanja i nagrade i da znamo da neko ceni ono što radimo“, rekla je Vojinović.

Dodela nagrade (foto: KRIK)

Osim Vojinović, nagrada je uručena i novinarki Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva Sadeti Bajrović u kategoriji „profesionalni novinari“, a posebno priznanje dobili su Nermina Kuloglija iz BIRN-a iz Bosne i Hercegovine i Vlad Odobescu, frilens novinar iz Rumunije i član tamošnjeg Centra za istraživačko novinarstvo.

Žiri koji je dodelio nagrade činili su Remzi Lani, direktor Albanskog medijskog instituta, Borislav Kontić, direktor Medijacentra Sarajevo, Maja Sever, novinarka HRT-a, Saša Leković, novinar , Alina Radu, direktorka “Ziarul de Garda” iz Moldavije.

Comments are closed.