Novinar sa pratnjom

Novinar sa pratnjom

Stevan Dojčinović (foto: mc.rs)

Piše: Vuk Jeremić, preuzeto sa sajta Danas

Malo je pokazatelja u srpskoj novinarskoj bari koji nedvosmisleno ukazuju da se bavite društveno relevantnim temama na profesionalan i odgovoran način. U poslednjih nekoliko godina svakako najpouzdaniji dokaz da radite kako valja je kada provladin tabloid baci lavinu kleveta na vas. Bogatoj karijeri, punoj novinarskih nagrada i priznanja, glavni urednik portala KRIK Stevan Dojčinović može da pridoda i dve naslovne strane u Informeru.

Povod za ovo „laskavo“ priznanje bila je najava nove KRIK-ove istraživačke priče o imovini političara i njihovih porodica. I iako bi svako recikliranje sadržaja Informerovih tekstova isprljalo novinske stranice, ne može da se prećuti jedan detalj. Tekstovi su ilustrovani fotografijama u kojima je Dojčinović snimljen kako razgovora sa izvorima, što implicira da je bio praćen.

Reakcije na kampanju blaćenja Dojčinovića bile su podeljene. Premijer Vučić i ministar Stefanović su branili pravo tabloida da pišu o čemu god žele, tvrdeći da bi svaka reakcija predstavljala mešanje u slobodu medija. S druge strane, veliki broj domaćih i stranih novinarskih organizacija, kao i brojne javne ličnosti su stale u odbranu urednika KRIK-a.

Stevan Dojčinović rođen je 13. marta 1985. u Kruševcu. Istraživačkim novinarstvom bavi se od 2008, kada je počeo da radi za Organized Crime and Corruption Reporting Network (OCCRP), istraživačku novinarsku mrežu koja pokriva potez od Balkana do Rusije. Pošto je OCCRP tražio partnera u Srbiji, nalazi ga u Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), gde Dojčinović prelazi da radi i biva glavni urednik u periodu od 2012. do 2015. godine.

Prošle godine napušta CINS i sa grupom novinara osnova novu organizaciju Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK). Tokom karijere objavio je serijale tekstova o švercu narkotika, kriminalu u kockarskoj industriji, istraživao agencije za obezbeđenje, priče o tajkunima i kriminalno sprovedenim privatizacijama. Široj javnosti postao je poznat po istraživanju poslova Darka Šarića, o kojem je objavio knjigu „Šarić – kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu“.

Dobitnik je nagrada „Jug Grizelj“, „Daniel Perl“ i dve nagrade za istraživačko novinarstvo koju dodeljuju NUNS i američka ambasada u Srbiji. Već nekoliko godina drži novinarske treninge o istraživačkom novinarstvu. Predavao je u Južnoj Americi, Americi, Evropi. Prošle godine je bez obrazloženja vraćen sa moskovskog aerodroma, a potom je saznao da mu je zabranjen ulazak u Rusiju do 2020. godine. Veliki je ljubitelj pirsinga, tetovaža, pank pokreta i ekstremnih sportova.

 

1 Comment

  1. jaran kaže:

    gazda skupa sa kumovima segamegadens direktorcicima bitangicama i bugarskim biznismenom shinishovim iako zaokupljen oko selidbe u 20 stanova je ipak u velikoj panici jer gubi izbore potpuno izvesno sa podrskom ispod 30 posto.