Novi dokazi na suđenju Šariću za pranje novca

Novi dokazi na suđenju Šariću za pranje novca

Dokumentacija u vezi sa privatizacijama preduzeća „Mladi borac“ i „Bačka“, dopisi Narodne banke Srbije, papiri koji se tiču prodaje firme „Štampa sistem“, neki su od dokumenata koji su na predlog odbrane postali dokazi u postupku protiv Darka Šarića i njegove grupe za pranje 22 miliona evra kokainskog novca. Od danas je među dokazima i dokumentacija iz postupka koji se zbog pranja novca vodio protiv Duška Šarića u Crnoj Gori.

Piše: Bojana Jovanović

Predsedavajući sudskim većem sudija Siniša Petrović kratko je naveo koji predlozi odbrane su prihvaćeni kao dokazi. Sudsko veće imalo je u vidu, kako je rekao, one predloge koji mogu da budu od značaja za ekonomsko-finansijsko veštačenje u ovom postupku, koje bi trebalo da bude okončano do sledećeg suđenja zakazanog za sredinu januara.

Sudija Petrović nije obrazložio šta dokumenta sadrže, samo je konstatovao da su sva predstavljena kao dokaz i da su se prisutni upoznali sa sadržinom.

Najviše predloga imao je optuženi advokat Radovan Štrbac. Na njegov predlog su u dokaze ušla akta Agencije za privatizaciju u vezi sa prodajom kompanija „Mladi borac“ iz Sonte i „Bačka“ iz Sivca, kao i dopis o svim preduzećima koja je privatizovao Mile Jerković, svedok u ovom postupku. Kompanije „Mladi borac“ i „Bačka“ Jerković je kupio od Agencije za privatizaciju i pošto je upao u finansijske probleme, želeo je da ih proda. Šariću je posredstvom Štrpca prodao „Mladi Borac“, dok su pregovori oko prodaje „Bačke“ propali, navodi se u jednoj od optužnica protiv Šarića i njegove grupe.

Dokazi su, na predlog advokata Darka Šarića, postali i presuda kojom je Darkov brat Duško u Crnoj Gori oslobođen optužbi za pranje 19,3 miliona evra, kao i prateća dokumentacija iz tog postupka.

Tužilac Saša Ivanić rekao je da je stav tužilaštva da ova dokumentacija ne može da bude deo dokaza, jer nije pribavljena uz saglasnost države, odnosno putem međunarodne pravne pomoći.

Sudija Petrović, međutim, rekao je da veće smatra da je sve zakonito i da se ta dokumenta mogu koristiti u ovom postupku.

U dokaze je ušla i dokumentacija koja se tiče prodaje firme „Štampa sistem“, a koju je advokat optuženog Andrije Krlovića predložio 2010. godine. Ova firma bila je pod Šarićevom kontrolom i 2007. godine prodao ju je nemačkom koncernu „Vac“ za 29 miliona evra.

Sledeće suđenje zakazano je za sredinu januara do kada bi trebalo da bude gotovo ekonomsko-finansijsko veštačenje dokumentacije koja je tokom postupka izvedena kao dokaz.

Šariću i članovima njegove grupe sudi se jer su, kako se navodi u optužnicama tužilaštva, 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, tvrdi tužilaštvo.

Suđenje traje već gotovo osam godina, a tri puta je kretalo ispočetka zbog promena u sudskom veću.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

1 Comment

  1. Jaznam kaže:

    Pa o cemu pisete na zlatiboru i cg primorju su oprani miliobi i milioni

STIGLA JE KRIK APLIKACIJA!

Požuri! Skini našu aplikaciju što pre i među prvima saznaj nova otkrića i vesti o kriminalu i korupciji!

Skini KRIK aplikaciju sa Google Play