Novi amandmani na EU izveštaj o Srbiji: Snažna osuda napada na KRIK i CRTA-u

Novi amandmani na EU izveštaj o Srbiji: Snažna osuda napada na KRIK i CRTA-u

Evropski parlament, arhivska fotografija (foto: EU)

Poslanici u Evropskom parlamentu podneli su nove amandmane na izveštaj o Srbiji kojima kritikuju nedavne napade na redakciju KRIK i organizaciju CRTA. Tokom prethodnih deset dana napade u kojima su novinari KRIK-a lažno optuženi da su saradnici Veljka Belivuka, da su kriminalci i da peru novac, oštro su osudili predstavnici Evropske unije, stranih ambasada i međunarodnih organizacija.

Piše: Jelena Radivojević

„Evropski parlament je zgrožen nedavnim orkestriranim napadima nekoliko narodnih poslanika i provladinih tabloida protiv istraživačkih novinara i članova civilnog društva, uključujući nezavisnu medijsku mrežu KRIK i organizacije civilnog društva kao što su CRTA i Otvoreni parlament, koje se predstavljaju kao saradnici kriminalnih grupa i saučesnici u planiranju državnog udara, što je veliki prekršaj nedavno usvojenog Kodeksa ponašanja poslanika”, navodi se u jednom od amandmana.

Drugi amandman osvrnuo se na rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i RTS-a i to što ove institucije nisu uspele da povrate kredibilitet u javnosti, ali i na to što su se udruženja novinara povukla iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost novinara zbog napada na redakciju KRIK-a.

Ove amandmane poslanici Evropskog parlamenta podneli su na izveštaj koji je sastavio poslanik zadužen za Srbiju Vladimir Bilčik, a koji je usvojen u februaru. Sledeće nedelje je planirana sednica na kojoj će se ceo parlament izjasniti o nalazima izveštaja.

Ovakve reakcije evropskih parlamentaraca nastavak su osude kampanje koju već deset dana protiv novinara KRIK-a vode poslanici vladajuće Srpske napredne stranke i prorežimski tabloidi optužujući nas da smo deo kriminalnog klana koji je predvodio nedavno uhapšeni Veljko Belivuk.

Predstavnici Evropske unije, stranih ambasada i međunarodnih organizacija danima upozoravaju da je novinarima KRIK-a ugrožena bezbednost zbog hajke koja se vodi, a kojom je naša redakcija smeštena u središte obračuna mafijaških organizacija.

Napadi su počeli u tabloidima bliskim državi, a nastavljeni su u Narodnoj skupštini, gde su se na meti poslanika osim novinara KRIK-a našli i predstavnici nevladine organizacije CRTA. Poslanik Aleksandar Martinović obmanjivao je javnost lažno tvrdeći da KRIK pere novac, ne plaća porez i kao i da nismo medij već kriminalno udruženje. On je naveo da predstavnici CRTA-e voze najnovije i najskuplje automobile, žive u luksuznim stanovima, kao i da im je predstavništvo u „vili na Dedinju koja teško može da se poredi sa objektima u kojima se nalaze ambasade najmoćnijih država sveta“. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je na RTS-u rekao da nije oduševljen radom KRIK-a, ali da nema prava da vodi hajku i da će se truditi da zaštiti prava novinara. On je i prošle nedelje apelovao da se prekine sa napadima na našu redakciju i poručio provladinim medijima„da nas puste da radimo svoj posao“, ali ga oni nisu poslušali.

Belivuk je uhapšen prošlog meseca i sumnjiči se da je bio na čelu kriminalne organizacije koja je navodno vršila ubistva, otmice, pranje para i prodaju droge. Ova ekipa označena je kao deo crnogorskog kavačkog klana koji je godinama u ratu sa suparničkim škaljarskim klanom.

Tabloidi koji sada vode hajku protiv KRIK-a i predstavljaju nas kao saradnike organizovanog kriminala, godinama su ćutali o vezama koje su Belivuk i njegovi saradnici imali u policiji i politici, a koje su otkrili novinari KRIK-a.

Otkrili smo tako da su bili bliski sa Novakom Nedićem, generalnim sekretarom Vlade, ali i sa Nenadom Vučkovićem Vučkom, žandarmom koji je bio veza do Dijane Hrkalović, nekada jedne od najuticajnijih osoba u policiji.

Više o tome pročitajte ovde

Comments are closed.