Novak Buha ponovo na sudu zbog reketiranja

Novak Buha ponovo na sudu zbog reketiranja

Novak Buha (u sredini)

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je oslobađajuću presudu Novaku Buhi, bratu bivšeg šefa surčinskog klana Ljubiše Buhe Čumeta. Naloženo je ponovno suđenje zbog optužbi za iznudu novca.

Piše: Bojana Pavlović

Novak Buha i još trojica saradnika su u oktobru prošle godine oslobođeni optužbi za reketiranje surčinskog biznismena Momira Jovanovića, vlasnika preduzeća „Toplica“.

Njima se optužnicom iz 2003. stavljalo na teret da su od 1998. do kraja 2002. svakog meseca iznuđivali novac od Jovanovića. Suđenje je trajalo 12 godina, a oštećeni je preminuo pre izricanja prvostepene presude.

Treći osnovni sud oslobodio je sve iz ovog slučaja uz obrazloženje da je optužnica zasnovana samo na iskazima Jovanovića i da „sud nije mogao da pokloni veru“ tim iskazima, jer su „paušalni, neprecizni i kontradiktorni“.

Novak Buha je u završnoj reči izjavio da je Momiru Jovanoviću pozajmio novac da bi mu pomogao i da je pokojni Jovanović lagao.

„On je mene voleo kao sina, ja sam tako osećao, uvek me zagrli i poljubi, nije mi izlazio iz kafane, a onda mi je uništio porodicu. Tvrdi da nikada nismo sedeli zajedno, a imam fotografije gde smo zagrljeni. Ja sam njemu pomogao, a on je lagao da ne bi vratio pare“, rekao je tada Buha.

Nakon danas objavljene odluke Apelacionog suda biće ponovljeno suđenje Novaku Buhi, ali i Ljubomiru Jovanoviću Staklenom i Stevi Bunčiću Stivu, koji su na istoj optužnici. Saši Jovanoviću, četvrtom optuženom iz ovog slučaja, potvrđena je oslobađajuća presuda.

Novak Buha je vlasnik kockarnica po Srbiji. Iznajmljivao je prostor na prvom spratu aerodroma „Nikola Tesla“ za svoj slot klub „Game Planet“. Klub je nedavno zatvoren.

On je stariji brat Ljubiše Buhe Čumeta, nekadašnjeg šefa „surčinskog klana“. Čume je trenutno na izdržavanju zatvorske kazne zbog nasilja nad suprugom i napada na policijaca.

Comments are closed.