Novac namenjen u humanitarne svrhe tužilac uzimao za sebe

Novac namenjen u humanitarne svrhe tužilac uzimao za sebe

Tužilac Radanko Lojanica iz Novog Pazara optužen je prošle nedelje da je prisvojio deo novca namenjen u humanitarne svrhe.

Piše: Bojana Jovanović

Lojanica je kao zamenik osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru osobi protiv koje je policija podnela krivičnu prijavu predložio da umesto suđenja za izvršeno delo uplati 100.000 dinara u humanitarne svrhe odnosno iskoristi institut oportuniteta.

Lojanica mu je potom na papiru istrgnutom sa stonog kalendara napisao da uplati 50.000 dinara na račun Kulturno-umetničkog društva „Štavalj“. Usmeno mu je naložio da drugu polovinu iznosa uplati na račun Vlade Srbije za otklanjanje posledica poplava, navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Nakon toga Lojanica je sačinio službenu belešku u kojoj je naveo samo iznos koji je osoba trebalo da uplati na račun vlade.

Na taj način Lojanica je KUD-u „Štavalj“ nezakonito pribavio 50.000 dinara.

U međuvremenu je sa ovim kulturno-umetničkim društvom potpisao Ugovor o zajmu u svojstvu zajmoprimca, čime je i sebi pribavio korist. Tužilaštvo za organizovani kriminal nije navelo koliko tačno novca je Lojanica prisvojio.

Comments are closed.