Nova presuda u slučaju „Durmitor“ u maju

Nova presuda u slučaju „Durmitor“ u maju

Miloš Nilović/sud (foto fejsbuk/arhiva)

U ponovljenom postupku protiv Miloša Nilovića, jednog od desetorice uhapšenih u restoranu „Durmitor“ 2017. godine koje je policija označila kao članove škaljarskog klana, zakazana je presuda za 11. maj. Nilović je ranije oslobođen optužbi da je nelegalno nosio pištolj koji je policija pronašla prilikom hapšenja, ali je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo oslobađajuću presudu i naložio da mu se ponovo sudi.

Piše: Milica Vojinović

Današnje suđenje bilo je prvo i poslednje pred presudu u ponovljenom postupku protiv Nilovića. Ni tužiteljka ni Nilovićev advokat nisu imali nove dokaze koje bi predstavili sudu, pa su izneli i završne reči.

Tužiteljka Leposava Vujanović Porubović istakla je da je i na prošlom suđenju dokazano da je Nilović nelegalno nosio pištolj, da je policija pištolj pronašla pored njega, kao i da je Nilovićev DNK pronađen ne samo na spornom oružju, već i na mecima.

Nilovićev advokat Vojislav Babić rekao je da njegov branjenik nije imao pištolj, te da se na snimku iz restorana vidi da je Nilović došao na ručak u kratkim pantalonama pa nije imao gde ni da drži pištolj. Dodao je i da je optuženi tada imao gips na desnoj ruci zbog čega ne bi mogao ni da ga koristi.

Nakon završnih reči, sudija Ivana Ramić zakazala je presudu za sredinu maja.

Ramić je u julu prošle godine oslobodila Nilovića za nelegalno nošenje pištolja dok je njegovog prijatelja Mitra Muratovića osudila na tri i po godine zatvora. Osam meseci kasnije sudije Apelacionog suda potvrdile su kaznu Muratoviću, ali su zaključile da nisu dobro utvrđene činjenice na osnovu kojih je Nilović oslobođen. Zbog toga su naložile da se njemu ponovo sudi.

Muratović i Nilović prvobitno su bili optuženi da su jedan pištolj nosili zajedno, a da je drugi nosio samo Muratović, pošto je na jednom pronađen DNK obojice, a na drugom Muratovićev. Tužiteljka je kasnije promenila optužnicu i na teret im stavila po jedan pištolj.

Muratović je već na početku suđenja krivicu za oba pištolja preuzeo na sebe. On je rekao da ih je ranije pronašao u šumici kod Brankovog mosta u Beogradu i planirao je da ih preda u policijsku stanicu baš tog dana kada je uhapšen. Pre nego što je pištolje odneo u policiju, svratio je na ručak u „Durmitor“ jer je bio gladan, a u restoran je potom upala policija, ispričao je Muratović iznoseći svoju odbranu.

Na suđenju je otkriveno i da je jedan od uhapšenih u „Durmitoru“ izbegao optužnicu zbog propusta u istrazi. Veštakinja koja je analizirala DNK tragove na oružju rekla je da je naknadno pronađen i DNK Mališe Vućića. Tužilaštvo je potom optužilo Vućića, ali sud nije potvrdio optužnicu.

U toku prošlog suđenje svedočili su i policajci koji su učestvovali u hapšenju. Jedan od njih kazao je da je policija imala informaciju da su muškarci u „Durmitoru“ pripremali nešto ozbiljnije.

„Ja sam vodio ekipu na terenu, imali smo operativna saznanja da se skupljaju u toj kafani i da se spremaju da eventualno nešto urade, ali u tom trenutku nismo znali šta. Odlučili smo da ih uhapsimo i da vidimo šta ćemo da uradimo“, rekao je policajac Branislav Pandur.

Na pitanje Muratovićeve advokatice Jelene Stojić o tome da li je bila potrebna takva akcija policije zbog dva pištolja, Pandur je rekao: „Mi smo hapsili ubice. Pištolj se ne nosi da se pokaže. Onaj koji ga nosi ima nameru da ubije“, rekao je policajac.

Nakon hapšenja u „Durmitoru” saopšteno je da su privedeni članovi škaljarskog kriminalnog klana. Ovaj klan godinama je u sukobu sa kavačkim klanom, a u obračunima je stradalo oko 50 osoba. Među žrtvama zamalo da bude i Nilović.

Pokušaj ubistva Nilovića

Naoružani muškarac ušao je u maju prošle godine u kafić na Vračaru u Beogradu u kom je Nilović sedeo sa svojim kumom Vojislavom Kostićem. Njih dvojica su videli naoružanog i maskiranog muškarca i brzo su pobegli, nakon čega je i on otišao iz kafića. 

Nilović je tada za KRIK rekao da ne zna da li je on bio meta napada, ali da nije član škaljarskog klana.

„Nemaju nas ni za šta, ništa ne radimo… Niti se bavim kriminalom, niti prodajem drogu. Zidao sam neke zgradice“, rekao je Nilović i optužio novinare da mu crtaju metu na čelu. „Više mi je preko glave svega, da stavljaju metu meni i mom kumu na glavu – da smo mi kumovi škaljarskog klana. Sram bilo svakog ko je to napisao.“

Ubrzo nakon ovog događaja policija je uhapsila Miloša Miljanovića iz Herceg Novog. Njega je tužilaštvo teretilo za pokušaj ubistva, ali je sud odbacio ove optužbe i odlučio da će mu se suditi samo za nelegalno nošenje pištolja. Više o Miljanoviću pročitajte ovde.

Događaj iz maja nije bio prvi put da se Nilović našao u takvoj situaciji – on je bio i u kafiću „Kafeteka“ na Vračaru prilikom ubistva njegovog prijatelja i vlasnika kazina „Havana“ Vladimira Popovića Popa u decembru 2018. Mediji su pisali da je tada, videvši napadača, takođe pobegao, a on je za KRIK rekao da je u lokal ušao neposredno nakon pucnjave.

Pročitajte sve vesti sa suđenja u slučaju „Durmitor“

Comments are closed.