Nova optužnica protiv Darka Šarića

Nova optužnica protiv Darka Šarića

HRONIKA Sudjenje Darko Saric, u specijalnom sudu, na slici

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužni predlog protiv Darka Šarića zato što je 2007. godine na osnovu lažnih dokumenata hrvatskih organa dobio pasoš i ličnu kartu na ime Tomislav Savatović.

Piše: Bojana Pavlović

Novom optužnicom Šarić je okrivljen da je 2007. godine hrvatskom konzulatu priložio lažna dokumenta – bosansku ličnu kartu, izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o hrvatskom državljanstvu na osnovu kojih mu je izdat hrvatski pasoš na ime Tomislav Savatović. Uz pomoć ovog pasoša u Hrvatskoj je kasnije izvadio i ličnu kartu.

Šariću se stavljaju na teret tri krivična dela zbog navođenja na overavanje neistinitog sadržaja. Tužilaštvo je od suda zatražillo kaznu od osam meseci zatvora.

Na suđenju koje se vodi protiv Šarića zbog međunarodnog šverca kokaina tužilac je u martu 2015. pitao Šarića da li mu je poznato ime Tomislav Savatović, ali je on odbio da odgovori na pitanje uz obrazloženje da se u Hrvatskoj u vezi sa tim vodi postupak.

Hrvatska je pokrenula postupak 2012, a predmet je krajem 2015. ustupila Srbiji. Nadležnost je pripala Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu jer je Šarićevo zvanično prebivalište na Novom Beogradu. Iz ovog tužilaštva navode da optužni predlog nije podignut ranije jer se čekalo da Hrvatska dostavi kompletan dokazni materijal što je učinjeno krajem prošle godine.

Pošto je maksimalna propisana kazna za navedena krivična dela pet godina, zastarelost nastupa 10 godina kasnije – u ovom slučaju ove godine i to za svako od tri pojedinačna dela. Prvo delo moglo bi da zastari u maju, a poslednje u oktobru ove godine.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu protiv Šarića vode se dva postupka – za šverc kokaina i za pranje novca. Šarić je u julu 2015. osuđen na 20 godina zatvora zbog organizovanja šverca više od pet tona kokaina iz zemalja Južne Amerike u Evropu, ali je presuda prošle godine ukinuta i sudi mu se ispočetka.

I suđenje za pranje 22 miliona evra kokainskog novca počelo je početkom prošle godine ispočetka posle šest godina suđenja zbog promene jednog od sudija.

Šariću će se za lažna dokumenta suditi odvojeno od ovih postupaka. Da bi se ova krivična dela mogla dodati postojećim optužnicama, morala bi da se dovedu u vezu sa švercom droge ili pranjem novca, naveli su u tužilaštvu.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za šverc kokaina

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za pranje novca

Dokumentaciju o postupcima protiv Šarića možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

2 Comments

  1. pticican kaže:

    Sto drze coveka kada nemaju dokaze,trebalo bi druge da privode za koje postoje dokazi a vesto cute o njima!

  2. Franc kaže:

    STO NE OSTAVITE VEC JEDNOM NA MIRU COVJEKA !!