Ninić: Za Sinišu Malog korupcija je filosofija života

Ninić: Za Sinišu Malog korupcija je filosofija života

Ivan Ninić (foto: print screen)

Komentarišući KRIK-ovo istraživanje da je Predrag Mali, brat ministra finansija Siniše Malog, raspolagao kolima i stanom firme „Milenijum tim“ koja je angažovana na brojnim državnim projektima, advokat Ivan Ninić kaže da ovakve veze ukazuju na ozbiljan sukob javnog i privatnog interesa i moguću trgovinu uticajem.

Piše: Pavle Petrović

„Ovde se kao ključno pitanje postavlja zašto bi jedna privatna kompanija ustupila automobil i stan bilo kome ako ne ostvaruje neku korist u vidu protivusluge? Za sada, međutim, ostaje misterija šta konkretno ’Milenijum tim’ dobija od Predraga ili njegovog brata Siniše Malog“, pita se Ninić.

Ta usluga mogla bi biti, nagađa on, privilegovan tretman pred državnim institucijama.

„Poslovna klima je takva da, ukoliko na telefonskoj vezi nemate svog ’operativca’ u izvršnoj vlasti, to može predstavljati barijeru u poslovanju kompanije kao što je ’Milenijum tim’“, objasnio je Ninić.

Ovakav odnos, međutim, kaže Ninić, otkriva ozbiljan sukob javnog i privatnog interesa koji nije pitanje etičke već krivične odgovornosti.

„Ovo je jasan primer moguće trgovine uticajem. Tužilaštvo, međutim, uprkos ovlašćenjima, na takve pojave odavno ne reaguje, iako je za ovo delo zaprećena kazna od dve do deset godina“, rekao je Ninić.

Trgovina uticajem teško se dokazuje u našem sudstvu, objašnjava Ninić. Tužilac bi morao da, uz odobrenje suda, ministra i njegovog brata stavi „na mere“, a to bi zaključuje on „za naše političke okolnosti bila nadrealna situacija“.

„Ako se pogledaju svi raniji poslovi Siniše Malog o kojima je KRIK pisao i čitava ta hobotnica koju je napravio, jasno je da sukob interesa i trgovina uticajem za njega nisu incident nego filosofija života“, kaže Ninić.

Podsetimo, KRIK je otkrio da je Predrag Mali, brat ministra finansija Siniše Malog, godinama vozio „audi a6“ u vlasništvu „Milenijum tima“, dok je stan koristila njegova tadašnja devojka. „Milenijum tim“ je kompanija angažovana na najvrednijim državnim projektima među kojima je i „Beograd na vodi“.

Stručnjaci koji su za KRIK tumačili ovaj slučaj, saglasni su da se ovakav odnos između osoba bliskih nosiocima vlasti i privatnih firmi može tumačiti kao klasičan primer korupcije.

Pročitajte više o vezama brata Siniše Malog i firme „Milenijum tim“

Comments are closed.