Ninić: Slučaj Vulin zataškavanje tužilačke istrage

Ninić: Slučaj Vulin zataškavanje tužilačke istrage

Ivan Ninić

Osnivač Centra za vladavinu prava Ivan Ninić komentarišući KRIK-ovo istraživanje da ministar Aleksandar Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan, kaže da je ovaj slučaj „tipičan primer političkog zataškavanja tužilačke istrage“.

Piše: Nataša Marković

„Da je mogao da opravda tu količinu novca, Vulin bi u prvom izjašnjenju Agenciji dostavio dokaze o tome. Ovde sasvim izvesno postoji osnov sumnje da to može biti prljav novac, odnosno novac proistekao iz nekih koruptivnih radnji. Ali to je bio posao tužilaštva da razjasni te okolnosti“, kaže Ninić.

Ninić navodi da se u ovom slučaju, međutim, ne vidi da je tužilaštvo ozbiljno vodilo istragu.

„Tužilac je trebalo da pre dve godine učini napor i obavi temeljnu istragu – sasluša svedoke, naloži veštačenja i da tek nakon toga zauzme stav da li ima mesta podizanju optužnice ili odbačaju prijave. Ovde se to ne vidi. Ceo taj proces je bio simuliran“, kaže Ninić i dodaje da je u pitanju „tipičan primer političkog zataškavanja tužilačke istrage“.

Ovaj slučaj otvara i još jedno pitanje, kaže Ninić – kolika je vrednost ucenjenog čoveka na političkom tržištu danas u Srbiji.

„Samo ucenjen čovek danas može biti najbliži saradnik predsednika države ili član vlade. Najlakše je manipulisati ucenjenim čovekom, a mislim da Vulin spada u tu kategoriju. Nažalost, ova afera umesto da ga pošalje u političku istoriju, ona će ga održati na funkciji zato što je njim lakše upravljati kada ima ovakav balast iza sebe“, zaključuje Ninić.

KRIK je u svom istraživanju otkrio da ministar odbrane Aleksandar Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan na Zvezdari. Agenciji za borbu protiv korupcije dao je neuverljivo objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade.

Zbog sumnje da je počinio krivično delo, Agencija ga je prijavila tužilaštvu koje je dve godine kasnije obustavilo postupak.

Detalje izveštaja Agencije pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.