Ninić: Institucije da provere da li je Petrović bio u sukobu interesa

Ninić: Institucije da provere da li je Petrović bio u sukobu interesa

Ivan Ninić (foto: privatna arhiva)

Komentarišući otkriće KRIK-a da je Nikola Petrović u vreme dok je bio direktor „Elektromreža Srbije” posedovao ofšor firmu „Arkshore International“ advokat Ivan Ninić kaže da je suštinsko pitanje da li je firma imala poslove u Srbiji i da li je Petrović bio u sukobu interesa. Ninić navodi i da očekuje da institucije pokrenu postupak jer Petrović nije prijavio ofšor firmu Agenciji za sprečavanje korupcije, ali veruje da to neće proizvesti ozbiljne efekte.

Piše: Milica Ljubičić

„Ključno pitanje je za šta je Petrović koristio firmu, da li u njenom poslovanju ima kontakata i transakcija sa subjektima koji posluju u Srbiji jer bi to upućivalo na zaključak da je on imao paralelni biznis dok je bio na čelu EMS-a”, kazao je on za KRIK i dodao da bi institucije trebalo to da provere i utvrde da li je Petrović bio u sukobu interesa.

Ninić podseća i da je neprijavljivanje imovine krivično delo i navodi da nije isključeno da će institucije sada pokrenuti istrage, ali ne očekuje da će one proizvesti bilo kakav efekat. 

„Tužilaštvo može da utvrdi da je reč o krivičnom delu, ali da je delo bagatelnog, znači malog značaja i slučaj bi zatvorilo uz neku novčanu nadoknadu okrivljenog”, objašnjava Ninić.

Slična situacija je, kako kaže, i sa Agencijom za sprečavanje korupcije, koja je „zarobljena političkim uticajem”, te može da pokrene postupak zbog neprijavljivanja firme, ali bez ozbiljnih posledica iako zakon čak predviđa i zatvorsku kaznu.

KRIK je u okviru projekta „Pandorini papiri“ otkrio da je Nikola Petrović, inače kum predsednika Vučića, bio vlasnik ofšor firme „Arkshore International“ na Britanskim Devičanskim Ostrvima. 

Vlasnik kompanije Petrović je postao 2016. godine, u periodu kada je bio i direktor državne firme „Elektromreža Srbije”, odnosno javni funkcioner. Petrović je bio u zakonskoj obavezi da vlasništvo nad firmom prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije, što nije uradio. 

Prema dokumentima do kojih su novinari KRIK-a došli, Petrović je postao vlasnik ove firme da bi otvorio račun u švajcarskoj banci. 

Kompanija „Arkshore“ i dalje postoji, ali je neaktivna od novembra 2019. godine, prema podacima poslovnog registra Britanskih Devičanskih Ostrva. 

Više detalja o Petroviću i njegovim poslovima pročitajte ovde

Comments are closed.