Nikola Ristić ostaje načelnik Komunalne policije

Nikola Ristić ostaje načelnik Komunalne policije

Nikola Ristić, načelnik komunalne policije, neće biti smenjen zbog nepravilnosti u postupanju institucije na čijem je čelu prema novinarima KRIK-a, odlučila je Gradska uprava Beograda. Protiv njegovog zamenika Darka Vujsića pokrenut je disciplinski postupak zbog ovog incidenta.

Piše: Dragana Pećo

Ristićevu smenu zatražio je Zaštitnik građana početkom februara zbog brojnih nepravilnosti u postupanju pripadnika ove službe prema novinarima KRIK-a i Istinomera, ali je Gradska uprava odbacila preporuku ove institucije.

Načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić navela je niz argumenata zbog kojih nisu smenili Ristića, ističući njegovo dobro rukovođenje tokom vanredne situacije i majskih poplava 2014. godine. Dodala je i da je, od kada je Ristić preuzeo dužnost 2014. godine, rad Komunalne policije unapređen.

„Na kraju, ali ne manje važno, smatramo da je Javna preporuka bila preuranjena, jer je načelnik Komunalne policije u svemu postupio po preporukama Zaštitnika građana, uvažavajući sve upućene preporuke i donoseći veći broj instrukcija radi njihovog sprovođenja u budućem radu Komunalne policije“, navela je Pantelić u odgovoru Zaštitniku građana povodom javne preporuke ove institucije za razrešenje Nikole Ristića.

Gradonačelnik Beograda je pre isteka roka za odluku o smeni rekao da nema razloga za smenu Ristića i da je njegovo izvinjenje novinarima dovoljno.

„Ja sam se toga dana kada se incident desio izvinio novinarima, a izvinila se i komunalna policija“, rekao je Mali.

Nakon incidenta sa novinarima KRIK-a, ova služba suspendovala je komunalnog policajca Marka Cvetkoskog.

Snimci incidenta koje je KRIK sačuvao i objavio pokazuju da su načelnik Nikola Ristić i njegov zamenik Darko Vujsić bili prisutni kada je novinarima KRIK-a, dok su gradonačelniku Beograda pokušavali da postave pitanja o istraživanju 24 stana, oduzeta oprema i sa nje obrisan sadržaj.

Za osobu koja je novinaru KRIK-a oduzela fotoaparat, Ristić je rekao da nije pripadnik Komunalne policije. Zaštitnik građana od ove službe nije uspeo da sazna identitet te osobe.

Komunalna policija je usvojila sve prethodne preporuke Zaštitnika građana koje su joj upućene zbog nepravilnosti u postupanju prema novinarima sajta Istinomer.

U izveštaju za 2015. Zaštitnik građana utvrdio je ozbiljne nezakonitosti u radu Komunalne policije u glavnom gradu tokom prošle godine, ističući prekoračenje ovlašćenja prema novinarima .

Agencija za borbu protiv korupcije je početkom marta pokrenula postupak protiv Nikole Ristića jer nije dostavio podatke o imovini i prihodima.

Comments are closed.