Netačno da Popović nema ofšor firme

Netačno da Popović nema ofšor firme

Nenad Popović (foto: SNP)

Ministar bez portfelja Nenad Popović reagovao je na otkrića projekta „Rajski papiri“ u saopštenju objavljenom na sajtu njegove stranke.

Popović navodi da nijedna od njegovih kompanija nije registrovana u „ofšor zonаmа koje se pominju u istrаživаnju“. Naveo je da su sve njegove firme registrovane u Rusiji i Evropi i da ih je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Popović je takođe naveo da nikada nije realizovao predlog konsultаntske kuće PWC dа prenese jurisdikcije svojih kompаnijа u ofšor zone.

U saopštenju, Popović nije demantovao procenu njegovog bogatstva koja je objavljena jutros. Prema dokumentima, vrednost njegovih poslova i nekretnina je procenjena na najmanje 75 miliona dolara, ali da na tržištu vrede više od 100 miliona dolara.

U saopštenju je, međutim, netačno navedeno da Popović ne poseduje firme u ofšor zonama.

Dokumenta koja su procirila u projektu „Rajski papiri“ pokazuju da je Popović vlasnik minimum sedam ofšor kompanija registrovanih na Kipru i jedne na najzatvorenijoj ofšor destinaciji – Britanskim Devičanskim Ostrvima. On ih je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, kako se vidi na njihovom sajtu – te je nejasno kako u saopštenju kaže da ne poseduje ovakve firme.

Popović je planirao da, kako je KRIK jutros objavio, osnuje i dve kompanije na Ostrvu Man i trast u Hong Kongu. Ovo se nije realizovalo: advokati iz agencije „Appleby“ otkrili su kontroverze u vezi s Popovićevim poslovima u Rusiji, uplašili se da mogu biti uključeni u nezakonite radnje i odlagali su da ga uzmu za klijenta, kako se vidi iz mejl prepiske koju poseduje KRIK.

Novinari KRIK-a već mesec dana pozivaju ministra na intervju. Prošle nedelje smo mu poslali i pitanja pisanim putem, na koja nije odgovorio.

KRIK će priču o Popoviću, sa svim detaljima, objaviti tokom ove nedelje. Čitaoci će moći da vide sva dokumenta i mejl prepisku.

Priču ne možemo da objavimo ranije jer istraživanje radimo sa kolegama iz Švajcarske.

Pročitajte koji se srpski državljani pominju u „Rajskim papirima“

3 Comments

 1. Vlada kaže:

  Objasnite nam sta je u slucaju ovog Popovica protivzakonito. Gde se posedovanje of-sor kompanije kaznjava, u Evropi ili samo u Srbiji ?

  • Gille kaže:

   Posedovanje se ne kaznjava, vec izbegavanje placanja poreza.

   • Neka bude da po zakonu nije kaznjivo posedovati of-sor kompaniju radi izbegavanja poreza (u Srbiji), cemu onda gnev gospodina Popovica i odakle mu ideja da tuzi novinare zbog kaljanja casti i ugleda ako je sve to legalno. Novinari izneli cinjenice sa dokazima cime po jelte zakonu nije covek zgresio nista…cemu onda milionska tuzba (koja je inace neosnovana jer KRIK nista nije izmislio). Cist pokusaj zastrasivanja medija i novinara koji malo bolje rade posao od „ostalih“, da dobije nece, ali demonstrira moc jer zna da je svima jasno kakav je covek patriota kada ne placa porez, ali covek izgleda pati od toga da u medijima bude bez ikakve mrlje u politickom „dosijeu“ jer ocigledno ima dalje politicke „patriotske“ planove i ovo mu nikako ne odgovara…jer jasnije malo? Multi-milioner sam i imam para za najbolje svestske advokate, mogu celu agenciju da vam kupim….ne kaljajte mi „cast“ i „obraz“…