Nenadić ponovo izabran za tužioca za organizovani kriminal

Nenadić ponovo izabran za tužioca za organizovani kriminal

Mladen Nenadić (foto: printskrin RTS)

Mladen Nenadić ponovo je izabran za tužioca za organizovani kriminal na jučerašnjoj sednici Narodne skupštine. Nenadić je na ovu poziciju došao krajem 2015. godine iz advokature, a tokom šest godina mandata gotovo da se uopšte nije pojavljivao u javnosti.

Piše: Jelena Radivojević

Narodna skupština juče je izabrala 37 tužilaca, a između ostalog za tužioca za organizovani kriminal ponovo je izabrala Mladena Nenadića. 

Nenadić je na čelo Tužilaštva za organizovani kriminal došao 2015. godine, a javnost za ovih šest godina nije imala puno prilike da ga vidi i od njega dobije informacije o slučajevima koji su u toku. 

Stefanović na čelu Višeg tužilaštva u Beogradu
Za tužioca u Višem tužilaštvu u Beogradu umesto Nataše Krivokapić izabran je jedan od njenih dosadašnjih zamenika Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

Novinarima se obratio jedino u julu ove godine kada su pozvani da iza zatvorenih vrata čuju detalje o toku istrage protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka. On je inače koordinisao ovu istragu, ali se ona nije dotakla veza u politici i policiji koju su članovi ove grupe godinama gradili. Nenadić na konferenciji nije odgovarao na pitanja, a nije bilo dozvoljeno snimanje ni fotografisanje.

Njegov izbor za tužioca za organizovani kriminal pratile su brojne kontroverze, a u startu je bilo nejasno šta ga je preporučilo za tu poziciju imajući u vidu da se do tada bavio advokaturom, tako da poslanici odluku nisu mogli da donesu na osnovu njegove dotadašnje borbe sa organizovanim kriminalom. 

Nenadić je tada odneo ubedljivu pobedu nad dotadašnjim tužiocem MIljkom Radisavljevićem uprkos tome što su za vreme Radisavljevićevog mandata pokrenuti neki od najvećih slučajeva u zemlji – postupci protiv Darka Šarića, Miroslava Miškovića i Stanka Subotića. 

Više o izboru Nenadića za tužioca pročitajte ovde.

Comments are closed.