Nenadić: Petrović prekršio zakon jer nije prijavio ofšor firmu

Nenadić: Petrović prekršio zakon jer nije prijavio ofšor firmu

Nemanja Nenadić (foto: Medija centar)

Programski direktor „Transparentnost Srbija” Nemanja Nenadić kaže za KRIK da je Nikola Petrović prekršio zakon time što Agenciji za sprečavanje korupcije nije prijavio vlasništvo nad ofšor firmom „Arkshore International“ budući da je u vreme kada je postao vlasnik ove ofšor firme bio javni funkcioner – direktor državne komapnije „Elektromreža Srbije”. Nenadić navodi i da je neprijavljivanje imovine krivično delo.

Piše: Milica Ljubičić

„Obaveza svakog javnog funkcionera, pa i Nikole Petrovića kao direktora javnog preduzeća ‘Elektromreža Srbije’ je da na početku mandata prijavi vlasništvo i imovinu u firmama, ali i da dopuni svoje izveštaje kasnije tokom vršenja mandata”, objasnio je Nenadić komentarišići KRIK-ovo otkriće iz projekta „Pandorini papiri” o tome da je Petrović bio vlasnik ofšor firme na Britanskim Devičanskim Ostrvima i da je to sakrio od Agencije. 

Nenadić ukazuje da je namerno izostavljanje podataka o imovini krivično delo, zbog čega bi trebalo da reaguju nadležno tužilaštvo i Agencija za sprečavanje korupcije.

„Agencija bi trebalo da otvori postupak po službenoj dužnosti na osnovu ovih saznanja, a moraće to da učini ako im dokumenti budu dostavljeni”, objašnjava on. 

Nenadić objašnjava i da ljudi koji obavljaju javnu funkciju imaju različite motive za otvaranje firmi u zemljama u kojima mogu da sakriju vlasništvo. Jedan od njih može da bude upravo izbegavanje prijavljivanja imovine i prihoda nadležnim institucijama. 

„Kada otvaraju takve firme, verovatno računaju na to da Agencija za sprečavanje korupcije ukoliko bude proveravala u potpunosti izveštaj o imovini i prihodima neće imati mogućnost da pristupi podacima o firmama koje su registrovane u ofšor zonama”, kaže Nenadić. 

Ukoliko pak takve firme neposredno ili posredno posluju u Srbiji, razlog za njihovo otvaranje, može biti i skrivanje informacija o poslovima koje taj funkcioner ima sa državnim organima i preduzećima, dodaje Nenadić.  

U slučaju Petrovićeve ofšor firme za sada je poznato samo da je imala račun u Švajcarskoj. Pošto je Petrović tajno bio vlasnik ove kompanije, ujedno je sakrio sebe i kao vlasnika ovog bankovnog računa.

Dokumenta do kojih je KRIK došao otkrivaju i da su Petrovićevi advokati iz švajcarske konsultanstke firme „Fidinam“ pokušali da od agencije za osnivanje ofšor firme sakriju da je Petrović javni funkcioner. To im, međutim, nije pošlo za rukom, te se Petrović u bazi ove agencije vodio kao „klijent visokog rizika“.

Više o tome pročitajte u priči:

„Barka“ predsednikovog kuma: Petrović sakrio ofšor firmu i račun u Švajcarskoj

Comments are closed.