Nenad Popović iskoristio grešku u dokumentu da ne dođe na suđenje

Nenad Popović iskoristio grešku u dokumentu da ne dođe na suđenje

Nenad Popović (foto Vlada RS)

Ministar Nenad Popović nije se ni danas pojavio u sudu da svedoči u jednom od postupaka koji se po njegovoj tužbi vodi protiv KRIK-a, a kako je objasnila njegova advokatica Popović je izostao jer je na pozivu za suđenje greškom pisalo da je reč o pripremnom ročištu. Sudija je zbog ove greške u dokumentu odložila suđenje. Ovo je šesti put da se u ovom suđenju Popović ne pojavljuje, a inače je već jedanaest puta izbegao suđenja u sva četiri postupka koji se po njegovim tužbama vode protiv KRIK-a.

Piše: Jelena Radivojević

Na pitanje sudije Slađane Pantović zašto ministar Popović opet nije došao u sud, njegova advokatica Dejana Ukropina rekla je da je na pozivu za suđenje pisalo da je reč o pripremnom ročištu, zbog čega je Popoviću rekla da njegovo prisustvo nije obavezno. Pripremnim ročištem, inače, počinje suđenje i njemu obično prisustvuju samo advokati.

Sudija Pantović rekla je da je u pitanju očigledna greška i da zakonski ne postoji opcija da se suđenje koje je otpočelo vrati u početnu fazu – na pripremno ročište. Sudija je ipak odložila suđenje.

Popovićevi advokati, podsetimo, ranije su tražili da se sudija Slađana Pantović izuzme iz ovog postupka – ovaj zahtev je usledio pošto je sudija odbila Popovićev predlog da zamrzne suđenje. Ona je tada podsetila njegove advokate da se Popović nijednom nije pojavio da svedoči i upozorila ih da ukoliko opet ne dođe na suđenje, neće biti saslušan – usled čega se tužba obično odbija.

Zamenik predsednika Višeg suda u Beogradu odbio je zahtev za izuzeće sudije Pantović, zbog čega je zatraženo i njegovo izuzeće. I ovaj zahtev je odbijen, pa je suđenje posle nekoliko odlaganja nastavljeno danas.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj tužio je KRIK četiri puta nakon tekstova objavljenih u okviru međunarodnog novinarskog istraživanja „Rajski papiri“. Novinari su otkrili da ministar ima ofšor kompanije, da mu je bogatstvo procenjeno na više od 100 miliona dolara i da je u Švajcarskoj rezident, gde plaća i porez.

Ni u jednom postupku koji vodi protiv KRIK-a, Popović se nije pojavio, pa se suđenja odlažu.

Nakon što su suđenja počela Popović je tražio da se svi postupci zamrznu dok je na ministarskom mestu, kako se suđenja ne bi tumačila kao pritisak na nezavisni medij.

Troje sudija je odbilo da zamrzne postpuke, sem Slobodana Keranovića koji je prihvatio ministrov zahtev. Advokati KRIK-a žalili su se na Keranovićevu odluku.

Nova istraživanja uprkos pritiscima

Uprkos tužbama, novinari KRIK-a nastavili su da istražuju Popovićeve poslove i tako otkrili da je, dok je bio narodni poslanik, privatizovao i uništio fabriku „Minel Transformatori“ zbog čega su radnici podneli krivične prijave protiv njega.

Kako tužilaštvo ni posle sedam godina nije otvorilo istragu, uprkos insistiranju Agencije za borbu protiv korupcije da se slučaj reši, Popović je u međuvremenu napredovao i mesto narodnog poslanika zamenio je mestom u Vladi permijerke Ane Brnabić.

Pročitajte priču o bogatstvu ministra Popovića.

Pročitajte priču o tome kako je Popović privatizovao i uništio „Minel Transformatore“.

Redakcija KRIK-a poziva čitaoce da individualnim donacijama pomognu dalje istraživanje kriminala i korupcije, kao i borbu novinara sa pritiscima. Svaka donacija je važna!

Comments are closed.