„Ne da(vi)mo Beograd“: Zataškavanje krajnji cilj istrage o Savamali

„Ne da(vi)mo Beograd“: Zataškavanje krajnji cilj istrage o Savamali

Iz ove organizacije poručuju da je to što je kao jedini osumnjičeni za rušenje u Savamali označen šef smene dežurne službe policije potvrda da je cilj istrage zataškavanje i da se tužilaštvo bavilo samo onim što nije moglo da izbegne.

 Piše: Jelena Radivojević

„Jasno je da je istraga vođena sa ciljem da se slučaj što više odugovlači, zatim prebaci sa Višeg na osnovno tužilaštvo i na kraju zataška i da se eventualno neki ʼGorančeʼ koji je nespretno pomenut u snimljenom razgovoru, žrtvuje“ rekao je Radomir Lazović iz Inicijative.

Po njegovim rečima, od više krivičnih dela Više tužilaštvo je rešilo da ispituje samo dva blaža –nesavestan rad u službi i protivpravno lišavanje slobode što im je omogućilo da slučaj prebace osnovnom tužilaštvu.

„Ova dva dela su bila toliko očigledna, sa snimljenim razgovorima i javnim svedočenjima vezivanih ljudi da jednostavno nisu mogli da izbegnu da se njima bave. Slučaj Savamala je na ovaj način ostavio ozbiljne posledice po pravosudni sistem naše države“, rekao je Lazović.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ organizovala je više protesta zbog rušenja u Savamali.

Bespravno rušenje privatne imovine u Hercegovačkoj ulici dogodilo u aprilu 2016.godine. Maskirani muškarci tom prilikom zadržavali su građane kako bi ih sprečili da posvedoče rušenju. Policija nije odgovorila na pozive građana da izađe na teren.

Slučajem se bavio i tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković koji je tokom kontrole rada policije utvrdio da je naređenje policiji da ne postupa „stiglo sa vrha“.

U dokumentu tužilaštva do kog je došao KRIK kao jedini odgovoran za nepostupanje policije označen je Goran Stamenković koji je te noći bio šef smene dežurne policijske službe.

Pročitajte sve vesti o rušenju u Savamali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *