„Ne da(vi)mo Beograd“: Policija direktni saučesnik rušenja

„Ne da(vi)mo Beograd“: Policija direktni saučesnik rušenja

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ smatra da izveštaj policije o rušenju u Savamali jasno ukazuje da je akcijom koordinisano iz gradskih službi. „Policija nije mogla da završi ovu istragu, jer je direktni saučesnik zločina“, piše u saopštenju.

Piše: Jelena Radivojević

Iz inicijative podsećaju na niz činjenica iz izveštaja koje pokazuju da je rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici bila organizovana akcija u kojoj su učestvovala javna preduzeća. U izveštaju koji je objavio KRIK navodi se da je tokom rušenja bila isključena struja, kao i javna rasveta, pauk uklonio vozilo na putu bagerima, kao i da ulica te noći nije čišćena.

„Ovo nam jasno ukazuje da je akcijom noćnog rušenja upravljano sa neke od visokih pozicija u Gradskoj upravi grada Beograda sa koje je moguće koordinisati sve navedene javne službe u toku iste večeri.“

Oni postavljaju pitanje zašto policija nije svoju istragu usmerila ka gradskoj vlasti, posebno nakon što je tadašnji premijer Aleksandar Vučić označio kao odgovorne, a bivša  supruga gradonačelnika Marija Mali rekla da joj je tadašnji suprug rekao da je organizovao rušenje.

„Jasno je da policija nije mogla da završi ovu istragu, jer je direktni saučesnik ovog zločina. Stoga ne čude izjave Siniše Malog da čeka da nadležni obave svoj posao, jer on sve vreme zna koji to posao nadležni rade – zataškavanje. Ipak, istina još u ovoj zemlji ne zavisi od bahatih nasilnika na vlasti, pa tako ovaj izveštaj, uprkos svemu, više otkriva nego što skriva“, piše u saopštenju.

U aprilu prošle godine u Hercegovačkoj ulici srušeni su objekti u privatnom vlasništvu. Maskirani muškarci zadržavali su prolaznike da bi ih sprečili da vide rušenje. Građani su pozvali policiju koja je odbila da izađe na teren i prosleđivala pozive komunalnoj policiji.

KRIK je objavio detalje izveštaja koji je policija sastavila – za više od godinu dana policija nije uspela da otkrije ko su osobe sa fantomkama koje su rušile, niti po čijem naređenju su to učinile. Detalji iz iskaza svedoka, međutim, ukazuju da su rušitelji imali podršku beogradskih javnih preduzeća.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ organizovala je niz protesta zbog rušenja u Savamali i tražila ostavke nadležnih.

 Pročitajte šta piše o izveštaju policije o Savamali

Pročitajte sve vesti o rušenju.

Comments are closed.