„Ne davimo Beograd“: Mali se ne može sakriti od odgovornosti za Savamalu

„Ne davimo Beograd“: Mali se ne može sakriti od odgovornosti za Savamalu

Foto: Ne davimo Beograd

Predstavnici inicijative „Ne davimo Beograd“ doneli su danas šut iz Hercegovačke ulice ispred Ministarstva finansija kao poruku novom ministru Siniši Malom da ne može da se sakrije od odgovornosti za bespravno rušenje u beogradskoj četvrti Savamala.

Piše: Milica Vojinović

Ova organizacija saopštila je da je akcijom donošenja šuta iz Savamale ispred Ministarstva finansija „poručila bivšem gradonačelniku odgovornom za organizovanje rušenja u Hercegovačkoj ulici, da može bežati sa funkcije na funkciju, ali da se ne može sakriti od odgovornosti za svoja dela“.

Kako navode u saopštenju, umesto da zbog rušenja u Savamali bude na optuženičkoj klupi, bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali je unapređen na ministarsku funkciju.

Inicijativa u saopštenju podseća da je Malog kao nalogodavca rušenja označio i tadašnji premijer, kao i da je o tome javno svedočila njegova bivša supruga.

„Uprkos tome što je policijski izveštaj koji je tek nakon godinu dana poslat tužilaštvu utvrdio da je bilo potrebno angažovanje nekoliko gradskih službi pri rušenju, protiv Siniše Malog, kao ni protiv drugih učesnika, nije podignuta optužnica niti je započeta istraga“, navode iz Inicijative.

Iz Inicijative „Ne davimo Beograd“ istakli su i iznačaj drugih afera donedavnog gradonačelnika koje je KRIK ranije otkrio, među kojima su sumnje na pranje novca, kontrolisanje više desetina bankovnih računa u Srbiji i ofšor destinacijama, kao i kupovina 24 stana u Bugarskoj.

„O svemu ovome javno je govorila i njegova bivša supruga, ali to nije bilo dovoljno tužilaštvu da započne istragu“, navode iz Inicijative i dodaju da sve ovo govori da je „vlast uspela da ostvari punu kontrolu nad institucijama i da zakoni ne važe jednako za sve naše građane.“

Podsetimo, krajem aprila navršilo se dve godine od bespravnog rušenja objekata u beogradskom kvartu Savamala, a istraga još nije otvorena.

Sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon događaja u Savamali da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti, ali nije želeo nikoga da imenuje. Od tada ga o ovim saznanjima nisu saslušali ni policija i tužilaštvo.

O odgovornima za nezakonito rušenje govorila je i bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Ona je je u intervjuu za KRIK rekla da joj se bivši suprug Siniša Mali pohvalio da je organizovao rušenje. Siniša Mali nije ispitivan u vezi sa njenim navodima.

Izveštaj policije koji je KRIK objavio početkom oktobra prošle godine ukazuje da su rušitelji te noći imali podršku beogradskih javnih preduzeća. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Comments are closed.