Nastavljeno suđenje za ranjavanje Rankovića

Nastavljeno suđenje za ranjavanje Rankovića

Predrag Ranković Peconi nije se danas pojavio na suđenju Željku Rutoviću i Neđeljku Muminu, optuženim da su u martu prošle godine pucali na njega i naneli mu teške telesne povrede. Ispitana su trojica svedoka koji su rekli da ostaju pri ranijim iskazima.

Piše: Bojana Pavlović

Suđenje je trajalo svega pola sata koliko je bilo dovoljno da sudija Slavica Nikolić prozove prisutne i ispita svedoke. Rankoviću, kako je istakla sudija, poziv nije uručen.

Osim Rankovića, danas je bilo planirano ispitavanje devetoro svedoka od kojih su, međutim, na suđenje došla svega trojica. Dragan Matić, Srđan Milović i Igor Stojković kratko su rekli da ostaju pri navodima koje su dali u tužilaštvu, tako da je ostalo nepoznato koja su njihova saznanja o događajima.

Pitanja za svedoke nije imao ni tužilac ni branioci, pa je sudija Nikolić pitala zbog čega su uopšte i tražili da oni budu pozvani u sud.

Rutović i Mumin optuženi su da su Rankoviću naneli teške telesne povrede, a na teret im se stavlja i nasilničko ponašanje, kao i nedozvoljeno držanje i nošenje oružja.

U optužnici se navodi da je nakon kraće rasprave, Mumin Rankovića udario pištoljem u glavu, a Rutović mu više puta pucao u noge. Nakon što je Ranković pao, piše u optužnici, Mumin ga je šutnuo u grudi, a Rutović i nepoznata osoba gađali su ga staklenim čašama.

Sigurnosne kamere u hotelu snimile su čitav događaj, međutim, i dalje nije sigurno da li će snimak biti dokaz u ovom postupku. Prema rečima Rutovićevih branilaca, snimak je označen kao tajna zbog čega su tražili da bude izbačen iz dokaza.

Muminovi advokati danas su zatražili da mu umesto pritvora bude određena zabrana napuštanja stana u elektronski nadzor, što je sud odbio. Rutović je i dalje u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Kriminalna prošlost

Ranković i Rutović, iako danas biznismeni, poznati su po svojim ranijim vezama sa kriminalom.

Ranković je devedesetih godina bio deo surčinskog kriminalnog klana koji je predvodio Ljubiša Buha Čume, piše u Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a. Hapšen je u policijskoj akciji „Sablja“ nakon ubistva premijera Zorana Đinđića kada je u pritvoru proveo tri meseca.

Bio je optužen zbog utaje višemilionskog poreza u svojoj firmi koja se bavila igrama na sreću i držala poker aparate, ali je postupak nakon osam godina trajanja zastareo.

Danas je zvanično vlasnik samo firme „Fantasy sweet“ koja se bavi proizvodnjom slatkiša, ali nezvanično ima veliki broj kompanija u Srbiji koje se ne vode na njegovo ime, a koje kontroliše preko kompanije „Invej“. Ranković je vlasnik televizije „Happy“, ali je u privrednom registru navedeno ime druge osobe.

Željko Rutović devedesetih je, prema Beloj knjizi, bio član zvezdarske grupe koju je vodio Sredoje Šljukić zvani Šljuka, a koja je bila poznata po nasilnim delima – razbojništvima, iznudama, reketiranju, ubistvima, kao i po obračunima sa drugim grupama. Švercovali su, kao i surčinski klan, naftu i drogu.

On je, kao i Ranković, u ugostiteljskom poslu. Na njegovo ime ne vodi se nijedna firma u Srbiji, ali njegov brat poseduje poznate hotele i restorane. Ime Rankovićevog brata spominjalo se u vezi sa problematičnim privatizacijama hotela „Splendid“ u Beogradu, kao i ugostiteljskog lanca „Tri grozda“ u čijem su vlasništvu bili čuveni beogradski restorani – „Grgeč“, „Grčka kraljica“ i „Dva jelena“.

Comments are closed.