Nastavljeno suđenje Šariću za pranje novca

Nastavljeno suđenje Šariću za pranje novca

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu (foto: KRIK)

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

U nastavku suđenja Darku Šariću i grupi optuženoj za pranje 22 miliona evra kokainskog novca danas je saslušan svedok odbrane Nenad Ralević, direktor firme „Municipium S“ od kad ju je država privremeno oduzela od optuženog Nebojše Jestrovića. Ralević je ispričao da on nije uočio nepravilnosti u radu firme, kao i da u dokumentaciji nije pronašao podatke da je Šarić bio stvarni vlasnik, kako tvrdi tužilaštvo.

Piše: Jelena Radivojević

Na predlog odbrane danas su se u sudu pojavila dva svedoka – Srđan Petrović i Nenad Ralević, ali je nakon protivljenja tužioca Saše Ivanića sud ipak odbio predlog da Petrović bude svedok.

Naime, Petrović je bivši prinudni upravnik Metals banke koji je ranije priznao da je prao novac za Šarićevu grupu – tako što je članovima grupe pomagao da uplate oko 600.000 evra prljavog novca u tu banku. On je 2011. godine sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice i dobio godinu dana kućnog zatvora.

Tužilac Ivanić se pobunio što je sudija Siniša Petrović prihvatio kao svedoka nekoga ko je već priznao krivicu, pa je sudsko veće, u skladu sa ranijim odlukama Vrhovnog kasacionog suda, ipak odbilo predlog da Srđan Petrović bude svedok.

Nenad Ralević je ispričao da je on sa Direkcijom za upravljanje privremeno oduzetom imovinom potpisao ugovor kojim se obavezao da će savesno i domaćinski voditi „Municipium S“ koji mu je dat na upravljanje.

Ova firma se u optužnici opisuje kao jedna od ključnih kompanija u Srbiji preko koje je išao prljavi novac Darka Šarića. Raspolagala je milionskim novčanim iznosima i u svom vlasništvu, između ostalog, imala hotele „Vojvodina“ i „Putnik“ u Novom Sadu, kao i „Patrija“ i „Prezident“ u Subotici. Firmu je osnovao Nebojša Jestrović, ali je vlasništvo kasnije prebačeno na ofšor, a Jestrović je ostao direktor. Tužilaštvo tvrdi da je Šarić bio stvarni vlasnik kompanije, što su negirali i Šarić i Jestrović. Nakon policijske akcije Balkanski ratnik u kojoj su uhapšeni članovi Šarićeve grupe, firma je privremeno oduzeta od Jestrovića i stavljena pod državnu upravu.

Ralević je na pitanje optuženog Jestrovića da li je bilo nekih nepravilnosti kada je preuzeo firmu rekao da ni on, ni knjigovođa, ni finansijska inspekcija nisu uočili da je bilo šta problematično, kao i da u dokumentaciji nije pronašao podatke da je Šarić bio stvarni vlasnik firme. Objasnio je da je sve odluke donosio u dogovoru sa Direkcijom, pa je tako od tadašnjeg direktora Jugoslava Stojkovića dobio i uputstva da angažuje određenog advokata, određenu revizorsku kuću, kao i kako da se ophodi prema imovini firme.

Odbrana je i danas, kao i na ranijim suđenjima, tvrdila da su na odluke Direkcije u vezi sa imovinom privremeno oduzetom od optuženih u ovom postupku uticali nekadašnja ministarka pravde Snežana Malović i državni sekretar Slobodan Homen.

Optuženi Radovan Štrbac pitao je Ralevića od koga je direktno stigao nalog za angažovanje advokata Vladimira Galjka u postupcima koje je „Municipium S“ kasnije izgubio.

„Od Jugoslava Stojkovića, rekao mi je: ’Rekao je Homen da uzmeš Galjka’“, kratko je odgovorio Ralević. „Rečeno mi je da je to državna stvar.“

On je ispričao da mu je do 2012. godine, odnosno do promene izvršne vlasti, sugerisano da se ide na unovčavanje oduzete imovine, a ne na njeno održavanje, ali da se situacija promenila kada je Nikola Selaković zamenio Malović na ministarskom mestu. Tada je i Biljana Pavlović došla na mesto direktorke Direkcije za upravljanje privremeno oduzetom imovinom.

Optuženi Jestrović je pokušao da sa svedokom priča i o drugim poslovima „Municipiuma“, ali mu sudija to nije dozvolio, jer to nije, kako je naveo, predmet ovog postupka.

„Držite stranu Homenu, sudija“, pobunio se Jestrović i upitao: „Ko Vam je taj Homen, brat, rođak, šta je, što ga štitite?“

Sudija Petrović rekao je da oni kao sudije personifikuju državu i da tako niko tako ne može da im se obraća, kao i da nikoga ne štite, već samo pokušavaju da utvrde činjenice.

Tužilac Saša Ivanić rekao je da je iskaz današnjeg svedoka irelevantan jer se ne tiče stvari za koje se optuženi terete i pozvao sud da još jednom proceni da li je neophodno saslušati sve svedoke koje je odbrana predložila.

Sa druge strane, Dejan Lazarević, advokat nekoliko optuženih, smatra da baš ovo svedočenje opisuje „šta se događalo iza kulisa“.

„Meni je žao što tužilac nije slušao svedoka ili što nije hteo da ga čuje, očigledno su mu u ušima i dalje samo reči Homena i Malovićke“, rekao je Lazarević i zaključio da pranja novca nije bilo.

Iako su suđenja bila zakazana za ovu nedelju, ona su odložena jer sudu još nisu dostavljeni nalaz i mišljenje veštaka ekonomsko-finansijske struke. Nastavak je planiran za sredinu maja.

Šarić i članovi njegove grupe terete su da su 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji.

Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, navodi se u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.