Nastavljeno suđenje Dačićevom šefu kabineta

Nastavljeno suđenje Dačićevom šefu kabineta

Branko Lazarević i advokat Veran Zečar

Na suđenju Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta Ivice Dačića optuženom da je saradnicima Darka Šarića odavao poverljive podatke iz istage, nastavljeno je predstavljanje pisanih dokaza.

Piše: Bojana Pavlović

Sudu su predstavljeni izvodi iz kaznene evidencije četvorice optuženih kao i presude Višeg suda u Beogradu donete na osnovu priznanja koja su potpisali članovi Šarićeve grupe.

Lazarevićev branilac Veran Zečar prokomentarisao je da se ovi dokazi ne mogu odnositi na njegovog klijenta.

„Dokumenta nam potvrđuju da je drugo sudsko veće u nekom drugom postupku osudilo ove ljude kao članove grupe. U ovom procesu, ona bi imala smisla ukoliko bi ih pratio dokaz da je i Lazarević deo grupe. Takav dokaz nije ni pronađen ni dostavljen.“

Zečar je istakao da je grupa formirana da bi trgovala drogom i prala novac, a njegov klijent nije optužen ni za jedno od ovih dela.

Na prethodnom ročištu predstavljene su naredbe za prisluškivanje razgovora. Branioci  su ove dokaze osporavali tvrdeći da se ne mogu koristiti u postupku jer su u pitanju overene kopije, a ne originali sa potpisom istražnog sudije. Advokati su od suda zatražili da pribavi originalna dokumenta, a sudija je danas potvdio da su dokumentaciju tražili od policije i da ona još nije dostavljena.

Dačićev bivši šef kabineta optužen je da je odavao službene tajne saradnicima narko-bosa Darka Šarića. Njemu je, kako se navodi u optužnici, poverljive podatke dostavljao Boris Gara, zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode, a Lazarević ih je prenosio Šarićevom advokatu Radovanu Štrpcu i Rodoljubu Raduloviću koji su takođe optuženi u ovom postupku. Pripadnici kriminalne grupe su, pošto su dobili ove informacije, promenili način komunikacije, tvrdi tužilaštvo.

Gara je na sudu rekao da se Lazarevićem sreo samo nekoliko puta i da ga je obavestio da je saznao od kolega da se kriminalci hvale da ga poznaju.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. septembar.

1 Comment

  1. Rastko Ilić kaže:

    Ja bih npr. hteo sa kopijom tuđeg pasoša da putujem po svetu i još mnogo toga… (kao i svako od nas) ali ne može jer zakoni su jasni i oni treba da važe za sve. Ovo dugo čekanje da MUP dostavi sudu traženu dokumentaciju samo dodatno potvrđuje nemoć tužilaštva da dokaže ono što se ne može dokazati jer se kao što svi dobro znamo nije ni dogodilo. Vaš tekst je cenjena Bojana korektan i ako su moje dobronamerne kritike tokom svih ovih meseci doprinele tome, ja sam lično zadovoljan pa Vas ohrabrujem da nastavite u istom maniru- objektivno i nepristrasno. A što se tiče „komunikacije, načina komuniciranja i sigurnih linija“ koji se često pominju, pa delimično i u ovom tekstu, sigurna komunikacija u današnjem svetu jednostavno ne postoji. I to je opšte poznato.